1MDB: Debat Arul Kanda Dengan Tony Pua Terbatal - Berita Semasa | mStar

1MDB: Debat Arul Kanda Dengan Tony Pua Terbatal

Diterbitkan: Rabu, 4 November 2015 5:43 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Tawaran debat secara langsung di televisyen berhubung isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB) terbatal secara automatik susulan Dewan Rakyat melarang Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua meneruskan hasratnya itu.

Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak berkata, Radio Televisyen Malaysia (RTM) tidak akan meneruskan debat berkenaan tanpa kehadiran Pua.

Jelas Salleh, pihaknya tidak akan memberi ruang kepada pengganti Pua seperti yang dirancang pakatan pembangkang.

"Ini bukan soal pengganti. Perbahasan ini bukan antara DAP dengan 1MDB, ini antara Tony Pua dengan Arul daripada 1MDB.

"Jadi tidak berbangkit soal pengganti kerana ini bukan perdebatan antara parti. Ia antara dua indivdu yang telah mencabar satu sama lain, dan saya tidak nampak dalam hal ini pengganti menjadi persoalan,” katanya kepada pemberita di lobi Parlimen pada Rabu.

Pada Selasa Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia berkata debat awam mengenai 1MDB bertentangan dengan Peraturan Mesyuarat 85 kerana Pua merupakan ahli Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC).

Jelas Pandikar Amin, Perkara 85 itu menyatakan bahawa semua siasatan harus dibentangkan kepada Dewan Rakyat dahulu sebelum boleh didedahkan secara terbuka kepada umum.

Tags / Kata Kunci: 1MDB , Debat
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan