Debat Arul-Pua Menarik Untuk Ditonton - Ahli Politik - Berita Semasa | mStar

Debat Arul-Pua Menarik Untuk Ditonton - Ahli Politik

Diterbitkan: Ahad, 1 November 2015 9:18 AM

Tony Pua (kiri) dan Arul Kanda.

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Ahli politik kedua-dua belah parti (kerajaan dan pembangkang) tidak sabar menantikan debat antara Arul Kanda Kandasamy dan Tony Pua.

Menteri Pendidikan, Datuk Seri Mahdzir Khalid menjangkakan ia akan menjadi sesuatu yang baik kerana 'Arul adalah ketua 1MDB yang sering dikritik Tony Pua' (MP Petaling Jaya Utara).

"Pua telah mengambil sudut yang sangat negatif dalam bagaimana dia melihat 1MDB," katanya, sambil menambah orang ramai akan dapat menilai kedua-dua pihak semasa perbahasan.

Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Johari Abdul Ghani berkata Pua tidak sepatutnya menjadi satu-satunya orang yang bertanyakan soalan.

"Jika anda mahu menjadikannya lebih meriah, anda perlu untuk mendapatkan moderator," katanya.

Timbalan Menteri Pendidikan P. Kamalanathan tidak bersetuju dengan perdebatan itu, menyatakan bahawa kedua-dua mereka mempunyai tugas yang lebih besar daripada berdebat antara satu sama lain.

"Tetapi oleh kerana Pua adalah ketua pengkritik dan Arul adalah ketua 1MDB, ketetapan ini membolehkan orang ramai membezakan yang mana betul dan yang mana salah.

Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad berkata, ia adalah satu peluang yang baik untuk Pua mendapatkan jawapan dan membantu negara mengetahui tentang isu-isu yang melibatkan 1MDB.

Ahli Parlimen Batu Tian Chua berkata mengadakan perbahasan adalah cara yang lebih baik.

"Cara Arul menjawab soalan, dia tidak benar-benar menjawab. Saya berharap Pua mampu untuk mendapatkan jawapan daripadanya," katanya.
Tags / Kata Kunci: debat Arul-Pua , 1MDB , Tony Pua , Arul Kanda
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan