Dari Mahkamah Ke Pentas 'Catwalk' Di New York - Berita Semasa | mStar

Dari Mahkamah Ke Pentas 'Catwalk' Di New York

Diterbitkan: Ahad, 1 November 2015 10:22 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Setiap kali telefon bimbitnya berbunyi menandakan isyarat pemberitahuan, Christina Chelliah segera akan melihatnya, kerana bimbang akan terlepas terlepas panggilan.

"Jika saya menghubunginya semula dua minit kemudian, tugas yang pada asalnya mahu diberikan kepada saya mungkin telah diserahkan kepada orang lain," kata bekas finalis Miss Malaysia Universe berusia 32 tahun itu yang kini menetap di New York.

Beliau telah meletakkan jawatannya di firma guaman di Kuala Lumpur dua tahun lepas untuk mengejar impian menjadi seorang model 'catwalk'.

Ratu cantik dengan ketinggian 5'7" dan kembali ke sini untuk percutian singkatnya telah melalui satu perjalanan hidup yang menakjubkan.

Christina pada tahun lalu tampil dalam iklan komersial minuman keras bersama Khloe Kardashian.

"Kami diberitahu bahawa iklan itu akan menampilkan selebriti. Tiada siapa yang tahu siapa selebriti itu. Selepas sesi mekap, kami telah dibawa ke sebuah bilik dan di situ ada Khloe," katanya mengimbas kembali situasi itu.

Salah satu saat yang paling diingatinya setakat ini apabila tampil dalam siri TV terkenal Person of Interest.

"Ia sesuatu yang sukar dipercayai. Walaupun saya tidak mendapat peranan untuk bercakap, saya berasa seperti bintang," kata Christina.

Beliau juga telah tampil dalam Law & Order: Special Victims Unit, Nurse Jackie and Royal Pains.

Keputusan untuk menjadikan New York sebagai rumah kedua datang selepas abangnya menamatkan pengajian di sebuah sekolah muzik di Amerika Syarikat dan memujuknya untuk berpindah ke sana.

Pada masa itu, beliau adalah seorang peguam korporat pada waktu siang dan pensyarah kolej pada waktu malam.

19 hari selepas ke New York, beliau menjadi pengacara untuk perkahwinan jutawan George Soros di ladang peribadinya.

"Ia telah membuka mata saya kerana saya dapat bertemu dengan ahli-ahli politik dan ramai selebriti buat kali pertama," kata Christina.

"Ramai orang bertanya kepada saya mengapa saya menjadi pengacara majlis apabila saya boleh duduk di pejabat peguam. Tetapi pengalaman di New York adalah sesuatu yang tidak dapat untuk membeli."

Setahun kemudian, Christina menandatangani kontrak dengan tiga agensi peragaan.

Christina mengakui ada masanya beliau berputus asa ketika berada di New York.

"Saya terpaksa mengharungi musim sejuk. Saya hampir-hampir meninggalkan segala-galanya dan kembali ke KL," kata Christina.

Walau bagaimanapun,minatnya dalam bidang perundangan masih hidup subur apabila merancang untuk menjadi peguam di New York satu hari nanti dan kemungkinan juga menyambung pengajian di peringkat lebih tinggi.
Tags / Kata Kunci: model catwalk , model , Christina Chelliah
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan