Doktor: Mansuh Semua GST Perkhidmatan Kesihatan - Berita Semasa | mStar

Doktor: Mansuh Semua GST Perkhidmatan Kesihatan

Diterbitkan: Sabtu, 24 Oktober 2015 9:51 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Kumpulan doktor dan pesakit mengalu-alukan pengecualian cukai barang dan perkhidmatan (GST) terhadap lebih banyak ubat-ubatan walaupun mereka lebih berharap jika cukai tersebut dimansuhkan bagi semua perkhidmatan penjagaan kesihatan.

Sehubungan itu Persatuan Perubatan Malaysia (MMA) melahirkan rasa tidak puas hati terhadap bayaran tambahan yang akan dikenakan untuk warga asing.

Bagaimanapun Presidennya, Dr Ashok Zachariah Philip menyambut baik cadangan pembinaan lebih banyak hospital dan klinik untuk menampung keperluan rakyat.

Namun beliau tidak bersetuju dengan dengan pembinaan Klinik 1Malaysia kerana kapasiti perkhidmatannya adalah terhad.

Sementara itu Setiausaha Agung Gabungan Persatuan Pengguna-Pengguna Malaysia (Fomca), Datuk Paul Selvaraj berkata, kerajaan juga perlu melihat mengenai keperluan untuk menambah kakitangan perubatan.

"Di hospital sedia ada pun jumlah kakitangan perubatan tidak mencukupi hingga menyebabkan pesakit menunggu terlalu lama sebelum diberikan rawatan," katanya.

Tambah beliau, kerajaan perlu mengawal selia caj kesihatan di pusat rawatan swasta yang dilihat agak keterlaluan.

Jelasnya jika situasi itu tidak dikawal, orang ramai akan beralih untuk mendapatkan rawatan di sektor awam dan ia pastinya menambah tekanan kepada sektor berkenaan.

Tags / Kata Kunci: GST

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan