Sijil Halal, Pengawasan Perlu Buat Muslim Di China

Diterbitkan: Jumaat, 23 Oktober 2015 10:08 AM

Gambar hiasan.

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Terdapat keperluan untuk pensijilan standard halal dan pengawasan yang memenuhi keperluan masyarakat Muslim di China bagi memastikan barang makanan dan produk yang digunakan mereka benar-benar halal dan boleh dimakan dengan penuh ketenangan, kata Prof Ramadhan Ma Qiang dari Shaanxi Normal University, China.

Beliau berkata peraturan berkaitan penyediakan makanan halal di China berbeza-beza berdasarkan kawasan dan kumpulan etnik Muslim berikutan kekurangan piawaian halal.

"Justeru, penyeragaman makanan dan barangan halal mengikut garis panduan pemakanan Islam yang ketat sangat penting untuk kegunaan semua umat Islam," katanya.

Ma berkata pengawasan halal juga perlu diletakkan di bawah bidang kuasa organisasi Muslim untuk memastikan makanan yang diproses dan disediakan mengikut peraturan syariah Islam.

Menurut Ma, sehingga kini, tidak ada kuasa yang khusus mengendalikan perkara itu di negaranya dan setem kelulusan halal boleh diberi oleh banyak pihak berkuasa Islam, termasuk pengurusan masjid.

Beliau berkata peranan yang dimainkan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dalam menetapkan peraturan yang ketat ke atas pensijilan halal, menjadi satu-satunya pihak berkuasa kerajaan yang bertanggungjawab terhadap perkara itu.

"Dan pengurusan seperti inilah yang kami mahukan di China," katanya.

Seminar sehari itu dianjurkan bersama oleh Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya dan Institut Kong Zi.

Pengarah Institut Kong Zi Prof Madya Datuk Dr Azarae Idris berkata objektif program itu adalah untuk menjelaskan mengenai amalan keagamaan dalam kalangan umat Islam di China pada masa ini.

"Ia berfungsi sebagai platform untuk membincangkan mengenai amalan sebenar Islam di China dalam pelbagai aspek seperti kepercayaan, ibadah ritual, perhubungan sosial, kepenggunaan dan lain-lain," katanya. - BERNAMA

Tags / Kata Kunci: sijil halal , China

iklan

Video

Isnin, 21 Ogos 2017 12:59 PM

Hafiz Tak Mengaku Saya Isteri - Joy Revfa

Isnin, 21 Ogos 2017 9:00 AM

#BiziBody: Syafiq Kyle Pentingkan Penampilan

Jumaat, 18 Ogos 2017 12:33 PM

Temui Cincin Pada Lobak Selepas 13 Tahun Hilang

Jumaat, 18 Ogos 2017 12:00 PM

Jantina Belum Tahu Lagi! - Ezzaty Abdullah

Jumaat, 18 Ogos 2017 8:00 AM

#akuStar: Slash - Melodi Kasih

Khamis, 17 Ogos 2017 3:02 PM

Seksi? Urusan Saya Dengan Tuhan - Zizi Kirana

Khamis, 17 Ogos 2017 12:30 PM

Erma Reda, Jatuh Talak Satu

Khamis, 17 Ogos 2017 9:00 AM

Wak Doyok Kini Bintang Filem

Rabu, 16 Ogos 2017 3:59 PM

Bahaya Tu Abang Oii...

Kolumnis

iklan

Iklan