Tiada Tanda Jerebu Bakal Berakhir - Berita Semasa | mStar

Tiada Tanda Jerebu Bakal Berakhir

Diterbitkan: Selasa, 20 Oktober 2015 7:30 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Situasi sekolah ditutup, penyakit berkaitan pernafasan semakin meningkat dan beberapa penerbangan terpaksa dibatalkan atau dilewatkan bakal menjadi keadaan biasa dalam tempoh lima bulan akan datang berikutan keadaan jerebu yang teruk.

Menurut pakar, kebakaran hutan di Indonesia yang menyebabkan penularan asap jerebu ke seluruh Asia Tenggara dilihat tidak akan berkesudahan sehingga tahun depan, demikian lapor agensi berita Reuters.

Walaupun Indonesia menerima tekanan daripada negara-negara jirannya, penganalisi menganggarkan jumlah titik panas yang semakin meningkat di bahagian timur negara itu akan berlarutan sehingga awal tahun depan.

"Mungkin ia akan berlarutan sehingga Disember dan Januari," kata Herry Purnomo, seorang saintis di Pusat Penyelidikan Perhutanan Antarabangsa yang berpengkalan di Bogor, Indonesia.

Tambahnya kawasan panas kini merebak ke Papua iaitu sebuah kawasan yang biasanya tidak berlaku kebakaran.

"Ia disebabkan pembukaan kawasan pertanian baharu seperti kelapa sawit," katanya.

Sementara itu seorang pegawai kanan di sebuah syarikat yang aktif di kawasan hutan Indonesia berkata jerebu boleh berlanjutan sehingga Mac.

Indonesia biasanya memasuki musim hujan pada bulan Oktober dan November, tetapi tahun ini negara itu dijangka menghadapi fenomena El Nino peringkat sederhana yang menyebabkan keadaan kering sehingga Disember dan menghalang usaha-usaha untuk mengawal kebakaran.

Agensi pengurusan bencana Indonesia sebelum ini beberapa kali membuat ramalan mengenai tempoh untuk mengawal kebakaran hutan, namun ia berakhir tanpa sebarang penyelesaian.

Terbaharu republik ini mensasarkan kebakaran dapat dikawal pada awal bulan depan.

Bercakap kepada pemberita di lobi Parlimen pada Isnin, Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar, Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata usaha manusia tidak cukup untuk memadamkan kebakaran hutan di Sumatera dan Kalimantan.

Tags / Kata Kunci: Jerebu , Kebakaran Hutan
   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan