Saya Bersara Lima Tahun Lagi - Adenan - Berita Semasa | mStar

Saya Bersara Lima Tahun Lagi - Adenan

Diterbitkan: Sabtu, 17 Oktober 2015 10:46 AM

Adenan Satem.

(Ubah saiz teks)

KUCHING: Tan Sri Adenan Satem mahu rakyat Sarawak memberikannya tempoh penuh selama lima tahun sebagai Ketua Menteri dan selepas itu baharulah beliau akan bersara.

Adenan yang mengambil alih jawatan tersebut pada pertengahan Mac tahun lalu berkata beliau memerlukan tempoh lima tahun lagi untuk meneruskan rancangannya terhadap negeri ini.

"Saya rasa saya telah membuat 43 keputusan dalam tempoh kurang dua tahun termasuk mengurangkan tarif elektrik dan memansuhkan tol. Namun saya tidak mempunyai masa yang cukup untuk melakukan lebih banyak perkara lagi jika saya diberi tempoh hanya dua tahun.

"Jadi beri saya lebih banyak masa supaya saya boleh menyelesaikan apa yang dirancang untuk Sarawak. Itulah permintaan saya. Selepas lima tahun saya akan bersara. Saya akan berusia 76 tahun pada waktu itu.

"Itu sahaja yang saya minta dari rakyat Sarawak. Cuba fikir apa yang kita boleh lakukan bersama-sama untuk Bumi Kenyalang," katanya pada majlis Anugerah Usahawan Bumiputera Sarawak di sini, malam Jumaat.

Beliau dalam nada berseloroh turut berkata tidak memasang hasrat untuk menjadi ketua menteri selama 33 tahun.

Itu adalah tempoh perkhidmatan Tun Abdul Taib Mahmud sebagai Ketua Menteri Sarawak.

Adenan turut berjanji untuk memastikan kestabilan politik Sarawak sekiranya beliau diberi mandat pada Pilihan Raya Negeri yang akan datang.

Beliau memberikan bayangan bahawa pilihan raya di negeri itu akan diadakan pada awal tahun hadapan apabila memberitahu usahawan yang hadir bahawa beliau akan mendapatkan dana RM500 juta bagi meningkatkan peluang dalam sektor perniagaan terutamanya di kalangan bumiputera pada persidangan Dewan Undangan Negeri bulan depan.

"Itu apa yang saya boleh lakukan untuk anda. Apa yang anda akan lakukan untuk saya? Kerana pada awal tahun depan, kita akan menghadapi pilihan raya negeri," katanya.

Penggal DUN Sarawak akan berakhir pada 20 Jun tahun depan.

Tags / Kata Kunci: Adenan Satem , Sarawak
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan