Matthias Chang Mulakan Mogok Lapar - Berita Semasa | mStar

Matthias Chang Mulakan Mogok Lapar

Diterbitkan: Khamis, 8 Oktober 2015 10:33 PM

Matthias Chang (tengah)

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Ditahan di bawah Akta Kesalahan Keselamatan Langkah-Langkah Khas (Sosma) 2012, peguam Matthias Chang memulakan mogok lapar dalam usaha untuk menegakkan keadilan, kebenaran dan kehormatan.

Dalam satu kenyataan akhbar yang dikeluarkan selepas ditahan pada pukul 2 petang di Balai Polis Dang Wangi, Khamis, Chang mencabar pemimpin Umno, termasuk Presidennya, Datuk Seri Najib Tun Razak, untuk menyertai beliau dalam mogok lapar bagi menunjukkan bahawa mereka sanggup mati untuk 'Umno dan maruah Melayu'.

"Pilih masa dan tempat, sebaik-baiknya ibu pejabat Umno supaya kita dapat berkumpul di lobi dan memulakan mogok lapar untuk menunjukkan kepada dunia siapa yang mempunyai keberanian terhadap sabitan mereka.

"Siapa yang putus asa dan menghentikan mogok lapar atas apa jua sebab perlu tunduk malu, meminta maaf kepada seluruh negara dan masyarakat dan meletakkan jawatan," kata Chang.

Chang berkata adalah tidak cukup dengan bersumpah bagi membuktikan seseorang itu tidak bersalah kerana ia mudah untuk dilakukan.

"Tetapi jangan hanya bercakap, buktikan! Saya cabar pemimpin Umno untuk menerima cabaran mudah ini atau selama-lamanya menjadi pengecut dan bersalah sebagaimana yang dituduh, " kata beliau.

Chang ditahan selepas melawat bekas Naib Ketua Umno Batu Kawan  Datuk Seri Khairuddin Hassan pada Khamis.

Difahamkan Chang ditahan di bawah Akta Kesalahan Keselamatan Langkah-Langkah Khas (Sosma) 2012, sama seperti anak guamnya Khairuddin.

Peguam Chang, Fahmi Moin, berkata anak guamnya ditahan ketika beliau melawat Khairuddin pada pukul 2 petang Khamis.

"Siasatan adalah di bawah Seksyen 124 (K) dan 124 (L) Kanun Keseksaan. Dia kini ditahan selama 24 jam di bawah Sosma.

"Selepas itu, bergantung kepada pihak polis sama ada untuk melepaskannya atau menahannya sehingga 28 hari lagi, '' kata Fahmi.

Seksyen 124 adalah atas kesalahan yang dianggap menjejaskan demokrasi berparlimen.
Tags / Kata Kunci: mogok lapar , Matthias Chang , Sosma
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan