Ringgit Tak Perlu Ditambat Pada Dolar AS - Zeti - Berita Semasa | mStar

Ringgit Tak Perlu Ditambat Pada Dolar AS - Zeti

Diterbitkan: Rabu, 30 September 2015 4:46 PM

Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Ringgit tidak perlu ditambat kepada dolar AS walaupun pada masa ini mata wang tempatan itu meneruskan trend menurun," kata Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM), Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz.

"Jika anda tambat ringgit, perkara lain akan melaras, sama ada harga atau keadaan permintaaan, dan perkara itu mungkin mempunyai kesan lebih besar ke atas ekonomi kita," katanya kepada pemberita di Simposium Global Peringkat Tinggi Malaysia-OECD Mengenai Kesejahteraan Kewangan di sini, Rabu.

Ketika ini, kata Zeti, kerajaan tidak merancang sebarang langkah seperti kawalan modal kerana Malaysia mempunyai mekanisme yang melaras kepada keadaan ekonomi tertentu.

"Apa yang mahu kita tunjukkan ialah apabila kita mempunyai asas ekonomi yang membolehkan kita melaras, dan apabila ketidaktentuan berkurang, kekukuhan mata wang kita akan pulih kembali," katanya.

Zeti berkata, penyusutan ringgit adalah disebabkan pelbagai faktor di peringkat global dan BNM akan pastikan pasaran akan kekal teratur.

"Bagi persekitaran domestik, kita perlu cuba menyelesaikan semua kelemahan dan ketidakpastian bagi menawarkan keyakinan kepada rakyat Malaysia dan bukan pemastautin yang terlibat dalam ekonomi dan sistem kewangan kita.

"Kita perlu berada dalam kedudukan mampu bertahan dalam tempoh seperti ini," kata Zeti.

Mengenai kemungkinan penyusutan ringgit akan menjejaskan import, Zeti berkata, BNM belum lagi mengesan sebarang hubungan di antara kedua-dua perkara itu.

"Keadaan pemintaan adalah lebih penting dalam menjejaskan eksport dan import kita tetapi saya pasti akan terdapat paras di mana ia mula memberikan kesan.

"Kita perlu memantau dan melihat maklumat yang diterima. Setakat ini rekod pencapaian dan pengalaman kita telah menunjukkan yang permintaan (global dan domestik), menjadi faktor utama dalam menjejaskan eksport dan import," katanya.

Mengenai ramalan ringgit sehingga akhir tahun, Zeti said, ia bergantung kepada perkembangan selanjutnya kerana terdapat terlalu banyak ketidaktentuan dalam dunia ketika ini, termasuk bilakah Bank Rizab Persekutuan AS akan keluar daripada kadar faedah sifar serta harga tenaga dan komoditi.

"Kita perlu menunjukkan kita boleh terus hidup di bawah ketidaktentuan itu.Walaupun berlaku pelbagai rintangan, kita telah berulang kali menunjukkan yang kita mampu pulih dengan agak cepat," katanya.

   

iklan

Video

Selasa, 17 Julai 2018 6:18 PM

'Penyamun terbang' maut dalam kereta curi

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Kolumnis

iklan

Iklan