MTUC Cadang Pekerja Terjejas Akibat Jerebu Diberi Cuti Tanpa Rekod

Diterbitkan: Ahad, 27 September 2015 7:36 PM

Pemandangan sekitar Kuala Lumpur dari Taman Tasik Perdana kelihatan terbatas akibat jerebu pada Ahad. Foto Bernama

(Ubah saiz teks)

SHAH ALAM: Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) menggesa majikan di dalam sektor swasta untuk menimbangkan pemberian cuti tanpa rekod kepada pekerja mereka yang terjejas akibat jerebu sehingga kualiti udara pulih kembali.

Timbalan Setiausaha Agung MTUC, A. Balasubramaniam berkata, ini adalah satu cara untuk mengurangkan kesukaran yang dihadapi pekerja berikutan cuaca berjerebu yang semakin buruk.

"Majikan di sektor swasta perlu berlembut untuk memberikan cuti tanpa rekod untuk pekerja mereka apabila keadaan jerebu semakin buruk. Majikan juga sepatutnya memberikan topeng muka percuma untuk pekerja mereka yang terjejas disebabkan jerebu dan memastikan mereka tidak terlibat dengan sebarang aktiviti luar," katanya kepada Bernama.

Balasubramaniam berkata, walaupun kebanyakan pekerja sektor swasta bergantung kepada ihsan majikan mereka untuk mendapat cuti tanpa rekod, ia menjadi tanggungjawab sosial majikan untuk menjaga kebajikan pekerja mereka dan menyediakan bantuan yang diperlukan, termasuk cuti tanpa rekod semasa cuaca berjerebu. 

"Kami berharap majikan tidak akan mengambil tindakan yang drastik terhadap pekerja yang tidak dapat datang bekerja semasa tempoh kritikal ini," katanya.

Dalam isu lain, Balasubramaniam menggesa kerajaan untuk mendidik orang awam mengenai kesan pembakaran terbuka secara haram kerana ia akan menjejaskan kesihatan  pekerja jika tidak dipantau.     

Beliau berkata, kesatuan pekerja juga mengenal pasti pembakaran terbuka di tapak pembinaan dan kawasan industri juga memberi kesan kepada kesihatan pekerja selain daripada menyumbang kepada masalah alam sekitar seperti jerebu. - Bernama

Tags / Kata Kunci: MTUC , jerebu

iklan

Video

Khamis, 23 November 2017 11:18 PM

Fazura Sah Tunangan Fattah Amin

Khamis, 23 November 2017 7:36 PM

Alahai KTM! Bila Isu Tren Tergelincir Nak Selesai?

Khamis, 23 November 2017 4:00 PM

Tatang Bagai Puteri, Tapi Ini Jadinya - Harris Baba

Khamis, 23 November 2017 3:45 PM

Tak Perlu 'FB Live' Anak Berjaya UPSR - Prof Muhaya

Khamis, 23 November 2017 2:32 PM

Bayar 'Ciput', Lepak Sampai Puas

Khamis, 23 November 2017 9:00 AM

Lagu Tak Layak, Ayda Jebat Sekadar Nak Tahu Punca

Rabu, 22 November 2017 7:00 PM

"Saya Sedih, Kecewa Dengan Nabil" - Chef Wan

Selasa, 21 November 2017 5:42 PM

Apa Terjadi Dengan Wartawan mStar?

Selasa, 21 November 2017 9:00 AM

Kenali Siapa Penyanyi Lagu 'Bismillah'

Kolumnis

iklan

Iklan