Pengerusi SPR Kata 'Tidak' Kepada Sistem e-Voting - Berita Semasa | mStar

Pengerusi SPR Kata 'Tidak' Kepada Sistem e-Voting

Diterbitkan: Jumaat, 25 September 2015 10:33 AM

Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof

(Ubah saiz teks)

SEREMBAN: Malaysia boleh menjadi salah sebuah daripada negara yang menggunakan revolusi digital tetapi nampaknya negara ini akan berkata 'tidak' kepada sistem pengundian elektronik atau e-voting.

Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata lebih baik untuk negara berpegang kepada kaedah konvensional di mana pengundi perlu secara fizikal membuang undi di atas kertas di tempat-tempat mengundi di seluruh negara.

Beliau berkata sistem yang digunakan di Malaysia telah diuji dari masa ke semasa dan tidak ada sebab untuk negara untuk mengikut langkah negara-negara yang telah memperkenalkan e-voting.

"Tidak ada bukti kukuh lagi yang menunjukkan bahawa e-voting adalah satu sistem yang terjamin dan tidak boleh dimanipulasi.

"Sistem semasa masih terbaik. Tidak ada keperluan untuk kita melaksanakan e-voting kerana ia bukan sahaja tidak perlu tetapi sangat berisiko dari segi keselamatan," katanya kepada The Star.

Penyokong e-voting berkata kerajaan akan menjimatkan berjuta-juta ringgit dari segi percetakan kertas undi, pengedaran, keselamatan dan logistik jika teknologi digunakan bagi menggantikan sistem pengundian tradisional yang rumit.

Mereka juga mendakwa bahawa e-voting akan menyebabkan peningkatan jumlah pengundi, dengan lebih ramai orang muda menggunakan hak mereka dan juga membolehkan pemeriksaan undi tidak sah atau rosak dikesan lebih cepat serta keputusan akan diketahui lebih awal.

Antara negara yang telah memperkenalkan e-voting di sebahagian negara atau secara keseluruhan adalah Amerika Syarikat, Australia, India, Belgium, Brazil, Estonia, Mexico, Peru dan Filipina.

Abdul Aziz berkata, e-voting juga mungkin menelan kos yang lebih mahal kerana SPR perlu berbelanja untuk komputer dan peralatan berkaitan, latihan semula dan kos pengangkutan.

"Kita merasakan bahawa sistem semasa cukup telus kerana setiap kertas undi ditunjukkan kepada ejen-ejen parti politik yang hadir di tempat mengundi sebelum ia dikira.

"Tidak ada isu tentang keputusan diperolehi lebih cepat melalui e-voting kerana dalam banyak kes, parti politik sudah tahu keputusan pilihan raya tertentu dalam masa satu jam atau lebih selepas undi ditutup kerana mereka boleh mengira dan menjadualkan keputusan yang datang dari setiap aliran," katanya.

Mengenai cadangan bahawa e-voting juga akan membantu menyemak masalah undi rosak atau tidak sah, Abdul Aziz berkata perkara itu tidak pernah menjadi isu di Malaysia kerana jumlah bilangan undi tersebut sentiasa diabaikan.

Secara purata, peratusan undi rosak dalam empat pilihan raya umum yang lalu adalah 1.5 peratus atau 164,000 undi.

"Penemuan kami juga telah menunjukkan bahawa hampir semua undi rosak atau ditolak sengaja dibuat.

"Ramai pengundi sengaja merosakkan undi mereka, dan mereka mempunyai alasan mereka sendiri untuk berbuat demikian," katanya.

Abdul Aziz berkata, e-voting juga yang tidak perlu kerana kebanyakan pilihan raya di Malaysia adalah pertandingan langsung.

"Di Filipina, pengundi mengkin mengambil masa sehingga 30 minit untuk menunaikan tanggungjawab mereka, kerana mereka perlu memilih calon-calon untuk beberapa jawatan bermula dari gabenor sehinggalah majlis-majlis tempatan.

"Kita mempunyai sistem yang berbeza di mana tidak mempunyai keperluan mendesak untuk e-voting," katanya, sambil menambah di bawah sistem sedia ada, kerahsiaan undi itu juga dijamin kerana tidak ada cara untuk seseorang dapat memeriksa undi orang lain.

Abdul Aziz berkata sistem e-voting boleh berhadapan dengan masalah jika terdapat gangguan kuasa.

"Di bawah sistem konvensional, kita masih boleh meneruskan proses pengundian jika terdapat gangguan kuasa.

"Jadi mengapa rumit dengan sistem mudah yang begitu mudah dan sudah berjalan dengan baik?" tanya beliau.

Abdul Aziz berkata, beliau telah mencadangkan penggunaan sistem biometrik sebelum ini tetapi telah dikritik oleh beberapa pihak yang mendakwa langkah itu boleh dimanipulasi.

"Walaupun sistem biometrik adalah baik kerana kita dapat mengesahkan identiti pemegang IC dengan pangkalan data JPN di tempat kejadian, cadangan itu masih ditolak," katanya, sambil menambah SPR kemudiannya terpaksa memperkenalkan penggunaan dakwat kekal.

Beliau berkata e-voting tidak semestinya menjamin penyertaan yang lebih besar dalam proses pengundian.

Tags / Kata Kunci: e-voting , unidi elektronik , SPR , sistem undi
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan