Kren Runtuh: PM Doa Jemaah Malaysia Terkorban Ditempatkan Di Syurga - Berita Semasa | mStar

Kren Runtuh: PM Doa Jemaah Malaysia Terkorban Ditempatkan Di Syurga

Diterbitkan: Isnin, 21 September 2015 6:30 PM

Datuk Seri Najib Tun Razak

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Tun Razak pada Isnin mendoakan kesemua jemaah Malaysia yang terkorban dalam tragedi kren tumbang di Masjidil Haram di Makkah pada 11 September lepas, ditempatkan di syurga.

"Jenazah dua lagi jemaah haji dikenal pasti, bermakna kesemua jemaah haji Malaysia yang terkorban ditemui. Syurga tempat mereka Insya-Allah. Al-Fatihah," kata Perdana Menteri dalam laman twitternya Isnin.

Media melaporkan, dua lagi jemaah haji Malaysia ; Shahidan Saad, 52, dari Kodiang, Kedah dan Abdul Habib Lahman, 68, dari Sik, Kedah, yang hilang dalam tragedi itu disahkan terkorban selepas proses pengecaman jenazah dilakukan.

Sebelum ini, lima jemaah Malaysia yang disahkan terkorban dalam tragedi itu ialah Rusiah Suar, 56, dari Sungkai, Perak, Siti Nurolshlizan Zolkifli, 37, dari Tanah Merah; Rohana Ismail, 54, dari Kuala Krai; Munah Jusoh, 73, dari Cherang Ruku dan Zainun Taha, 69, dari Ampang, Selangor.

Dalam kejadian 5 petang pada 11 September lepas itu, lebih 100 jemaah haji terkorban manakala beratus lagi cedera selepas kren berkenaan tumbang menghempap bangunan Masjidil Haram, selepas umat Islam selesai mengerjakan solat Asar.

Kejadian berlaku ketika hujan lebat dan ribut pasir di kawasan Masjidil Haram yang sedang giat menjalankan kerja-kerja pembesaran.
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan