Protes Perlu Aman Agar Dilindungi Undang-Undang Hak Asasi Manusia - Suhakam - Berita Semasa | mStar

Protes Perlu Aman Agar Dilindungi Undang-Undang Hak Asasi Manusia - Suhakam

Diterbitkan: Khamis, 17 September 2015 8:40 PM

Tan Sri Hasmy Agam ketika dalam sidang akhbar di Institut Diplomasi dan Hubungan Luar baru-baru ini.

Tan Sri Hasmy Agam

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Demonstrasi bantahan dan perhimpunan awam perlu bersifat aman agar dilindungi undang-undang hak asasi manusia antarabangsa, kata Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam).

Pengerusinya, Tan Sri Hasmy Agam melahirkan rasa kesal dengan tindakan segelintir peserta yang merempuh sekatan polis dalam usaha mereka untuk memasuki beberapa kawasan larangan di sekitar Kuala Lumpur.

Beliau berkata penunjuk perasaan sengaja menimbulkan keganasan, dan ia tidak boleh dibiarkan.

Tambahnya, tindakan sewajarnya perlu diambil terhadap mereka.

"Suruhanjaya menegaskan bahawa sokongan terhadap kebencian kaum atau agama yang merupakan hasutan terhadap pembezaan, permusuhan atau keganasan adalah dilarang oleh undang-undang," katanya dalam satu kenyataan, Khamis.

Dalam pada itu, Suhakam memuji keberkesanan Polis DiRaja Malaysia (PDRM) mengawal keadaan sewaktu berlansungnya 'Himpunan Rakyat Bersatu'.

Katanya, pihaknya mengiktiraf perkembangan positif yang ditunjukkan pihak polis sewaktu mengendali dan mengurus perhimpunan itu yang diadakan di Padang Merbok.


"Ini harus dipuji dan diiktiraf sebagai amalan yang terbaik dan harus kekal konsisten dalam mana-mana perhimpunan aman pada masa hadapan.'
Tags / Kata Kunci: Suhakam , baju merah , Tan Sri Hasmy Agam
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan