PAS Persoal Bil Perhimpunan 16 September - Berita Semasa | mStar

PAS Persoal Bil Perhimpunan 16 September

Diterbitkan: Selasa, 15 September 2015 3:18 PM

Tuan Ibrahim Tuan Man.

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: PAS mempersoalkan sama ada penganjur perhimpunan baju merah dan Himpunan Rakyat Bersatu akan menerima bil pembersihan daripada Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) sebagaimana yang dilakukan terhadap Bersih 4, baru-baru ini.

Timbalan Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man percaya rakyat akan membuat perbandingan mengenai tindakan polis dan kerajaan terhadap penganjur kedua-dua perhimpunan tersebut.

"Apakah ada yang lebih menjengkelkan di perhimpunan 16 September nanti? Apakah pula nilai bil membersihkan Kuala Lumpur yang akan diterima penganjur selepas perhimpunan nanti? Apakah pihak berkuasa boleh bertindak secara konsisten dan adil?

"Tindakan pihak polis dan Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Abdul Rahman Dahlan sebelum, semasa dan selepas Bersih 4 akan menjadi perhatian khusus terhadap penilaian sikap mereka yang bakal diambil di perhimpunan baju merah 16 September ini," katanya menerusi kenyataan pada Selasa.

Malah, Tuan Ibrahim turut mempertikaikan sama ada penganjur akur dengan arahan Kementerian Dalam Negeri (KDN) yang tidak membenarkan peserta berhimpun di tiga lokasi panas iaitu Bukit Bintang, Jalan Petaling dan Plaza Low Yat.

"Persoalannya, apakah penganjur akan akur dengan larangan ini," soalnya.

Pada masa sama, beliau turut membangkitkan sama ada perhimpunan tersebut tidak akan mengganggu peniaga dan tidak bersifat perkauman seperti dakwaan yang dilemparkan terhadap penganjuran Bersih 4.

"Apakah perhimpunan baju merah tidak mengganggu peniaga sebagaimana yang didakwa terhadap Bersih 4?

"Apakah kedai tidak perlu ditutup dan peniaga akan mendapat manfaat dari himpunan tersebut? Apakah ia akan mengganggu jalan lintas? Apakah sentimen perkauman akan dimainkan?," soalnya lagi.

Tuan Ibrahim turut menegaskan, PAS tidak akan membenarkan ahlinya menyertai perhimpunan anjuran Umno itu walaupun kecewa dengan tindakan segelintir peserta Bersih 4 yang bertindak memijak gambar pemimpin Umno dan juga PAS.

"Ketika Bersih 4, ada usaha pihak tertentu membuat provokasi meletakkan gambar Perdana Menteri dan Presiden PAS untuk dipijak sebagai simbolik kerjasama antara PAS dan Umno. Tapi, hakikatnya usaha provokasi ini gagal.

"Ia adalah tindakan pihak yang tidak faham dengan keadaan semasa. Lebih mengharukan apabila Presiden PAS memaafkan tindakan mereka," katanya.


Tags / Kata Kunci: PAS , Tuan Ibrahim Tuan Man
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan