Penerbangan Firefly Subang-Kerteh Dilencong Ke Kuala Terengganu - Berita Semasa | mStar

Penerbangan Firefly Subang-Kerteh Dilencong Ke Kuala Terengganu

Diterbitkan: Isnin, 14 September 2015 9:01 PM

Keadaan jerebu di Kuala Terengganu.

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Penerbangan pesawat Firefly dari Subang ke Kerteh yang dijadualkan berlepas jam 5 petang tadi ditunda disebabkan keadaan jerebu di Terengganu.

Menurut salah seorang penumpang pesawat terbabit, beliau dimaklumkan oleh pegawai syarikat penerbangan itu di Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah di Subang bahawa penerbangan itu dijadualkan semula untuk berlepas pada 7.15 malam.

"Kami telah mendaftar masuk tetapi pegawai penerbangan membuat pengumuman kapal terbang tidak dapat berlepas ikut jadual," katanya ketika dihubungi Bernama. 

Beliau berkata pengumuman itu juga memaklumkan bahawa pendaratan penerbangan itu akan dilencongkan ke Kuala Terengganu. 

"Dari sana (Kuala Terengganu) kami akan dibawa menaiki bas untuk ke Kerteh,"katanya.  

Ketua Pegawai Eksekutif Firefly Ignatius Ong ketika dihubungi mengesahkan kejadian tersebut dan menjelaskan setakat ini hanya penerbangan ke Kerteh itu yang terjejas akibat masalah jerebu. 

"Kita terpaksa melencongkan penerbangan pesawat FY2006 dari Subang ke Kerteh kerana jarak ketampakan kurang dari 800 meter," katanya. 

Menurut laman web Jabatan Alam Sekitar, bacaan Indeks Pencemaran Udara dikawasan berdekatan Kerteh iaitu Paka mencatatkan indeks tidak sihat iaitu 108 setakat 5 petang Isnin.

Tags / Kata Kunci: Firefly , Jerebu , Kuala Terengganu
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan