Himpunan 'Baju Merah' Untuk Semua Kaum - Ku Nan - Berita Semasa | mStar

Himpunan 'Baju Merah' Untuk Semua Kaum - Ku Nan

Diterbitkan: Isnin, 14 September 2015 3:16 PM

Tengku Adnan Tengku Mansor

Tengku Adnan Tengku Mansor.

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Perhimpunan 'baju merah' terbuka kepada semua kaum kerana ia merupakan perhimpunan rakyat, kata Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor.

"Saya harap, jika rakyat mencintai negara ini, tanpa mengira mereka berbangsa Cina, Melayu atau India, akan hadir menunjukkan sokongan mereka terhadap kerajaan," katanya.

Beliau bagaimanapun berkata, menyertai perhimpunan itu adalah pilihan masing-masing dan bukannya eksklusif untuk kaum Melayu.

Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) memberikan lampu hijau kepada Persekutuan Silat Kebangsaan Malaysia (Pesaka) untuk mengadakan perhimpunan di Padang Merbok pada 16 September ini.

"Kita akan benarkan mereka untuk meneruskannya. Hanya demonstrasi jalanan adalah haram," katanya pada Isnin.

Beliau berkata, tiada isu mengenai perhimpunan itu diadakan di Padang Merbok kerana lokasinya merupakan kawasan yang terbatas.

Tengku Adnan yang juga setiausaha agung Umno menyedari bahawa ramai anggota parti mempunyai jawatan dalam badan bukan kerajaan (NGO).

Bagaimanapun katanya, kerajaan tidak membangkitkan mengenai idea untuk mengadakan perhimpunan tersebut.

"Kita tidak bercakap dengan penganjur.

"Kita tidak menyokong mahupun menghentikan usaha itu. Apa yang penting ialah penganjur mematuhi undang-undang," katanya.

Pada Sabtu lalu, hanya satu perhimpunan yang disahkan akan diadakan pada 16 September ini, anjuran Pesaka.

Presiden Pesaka, Tan Sri Mohd Ali Rustam berkata, beliau mahu perhimpunan tersebut diadakan secara aman sebagai solidariti rakyat Malaysia dalam mempertahankan perpaduan, pemimpin negara dan prinsip Rukun Negara.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan