PAS Layak Ganti Umno - Presiden Ikatan - Berita Semasa | mStar

PAS Layak Ganti Umno - Presiden Ikatan

Diterbitkan: Sabtu, 12 September 2015 5:27 PM

Abdul Kadir Sheikh Fadzir

Abdul Kadir Sheikh Fadzir

(Ubah saiz teks)

SHAH ALAM: Jika bukan Umno, PAS adalah parti yang paling layak memikul tanggungjawab bagi mengambil alih pentadbiran negara, kata Tan Sri Abdul Kadir Sheikh Fadzir.

Presiden Parti Ikatan Bangsa Malaysia (Ikatan) itu membidas DAP kerana menolak dan menidakkan pengaruh PAS dalam pakatan pembangkang.

"Ada dua sahaja parti tunjang di Malaysia iaitu Umno dan PAS. Mereka ini mewakili 70 peratus penduduk Malaysia.

"Jadi siapa pun nak jadi kerajaan, mesti ada satu parti tunjang. Kita hendak membina negara sejahtera.

"(Sekarang) siapa hendak jadi kerajaan? Ada parti tunjang (PAS) ditendang keluar. Tinggal apa?," katanya ketika membentangkan usul politik di Kongres Rakyat di sini, Sabtu.

Kongres yang pertama kali dianjurkan oleh gabungan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) itu dirasmikan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Menurut bekas menteri Umno itu lagi, PAS bagaimanapun perlu melakukan beberapa perubahan dalaman bagi memastikan mereka terus relevan dengan perkembangan politik semasa.

"PAS perlu ingat kamu adalah parti tunjang. Tapi adakah PAS sanggup memikul tanggunjawab ini bagi menyelamatkan negara kita?

"PAS harus buat penyesuaian yang perlu dengan melihat gambaran yang lebih besar," katanya.Tags / Kata Kunci: PAS , Umno , Abdul Kadir Sheikh Fadzir , Ikatan
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan