PM, Altantuya Tiada Hubungan - PMO - Berita Semasa | mStar

PM, Altantuya Tiada Hubungan - PMO

Diterbitkan: Jumaat, 11 September 2015 12:40 PM

altantuya

Altantuya Shaariibuu.

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Pejabat Perdana Menteri (PMO) menegaskan bahawa Datuk Seri Najib Tun Razak 'tidak tahu, tidak pernah bertemu, tidak pernah mempunyai sebarang hubungan atau kaitan sama sekali' dengan model waga Mongolia, Altantuya Shaariibuu yang mati dibunuh.

Satu laporan Al Jazeera pada Khamis mendakwa Altantuya mempunyai hubungan dengan Perdana Menteri dan kedua-dua individu yang didakwa membunuh wanita tersebut dikaitkan dengan Najib.

"Kedua-dua individu yang disabitkan bukan pengawal peribadi kepada Perdana Menteri. Tuduhan itu adalah berniat untuk mengelirukan dan digunakan untuk mengekalkan teori konspirasi tidak berasas.

"Mereka adalah ahli unit Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang menjaga keselamatan pegawai kerajaan dan pelawat kenamaan secara bergilir-gilir. Perdana Menteri tidak menyedari tindakan individu tersebut sehingga mereka ditahan," demikian menurut kenyataan yang disiarkan di dalam laman web Al-Jazeera.

Menurut PMO, proses undang-undang secara menyeluruh telah dilakukan termasuk siasatan polis dan perbicaraan di Mahkamah Tinggi Malaysia, Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan.

Kenyataan tersebut juga menyebut Altantuya tidak pernah terlibat dalam pembelian kapal selam Tentara Laut Diraja Malaysia sebagaimana didakwa.

Menurut kenyataan itu lagi, pembelian tersebut dilakukan menerusi rundingan antara kerajaan Malaysia dan Perancis.


   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan