Sarawak Mahu Semua Pembakaran Terbuka Dihentikan - Berita Semasa | mStar

Sarawak Mahu Semua Pembakaran Terbuka Dihentikan

Diterbitkan: Selasa, 8 September 2015 1:40 PM

pembakaran terbuka

-Gambar hiasan

(Ubah saiz teks)

KUCHING: Hentikan semua aktiviti pembakaran terbuka, kata Lembaga Sumber Asli dan Alam Sekitar (NREB) sekali lagi, selepas kejadian sporadis dikesan dalam kebakaran hutan di Sarawak.

Dekat Bintulu, terdapat gumpalan besar asap dilaporkan di Jalan Bakun kira-kira 50km dari empangan itu pada Ahad.

Laporan awal NREB menunjukkan kebakaran itu dimulakan oleh penduduk rumah panjang Uma 'Bakong, yang mana ia dilakukan mungkin untuk tujuan penanaman padi bukit.

Pengawal NREB Sarawak Peter Sawal berkata, pembakaran terbuka untuk pertanian sara hidup tidak dikawal oleh undang-undang.

"Bagaimanapun, kita akan mengingatkan mereka untuk lebih berhati-hati terutama semasa tempoh kering dan berjerebu ini," Peter memberitahu The Star melalui perbualan telefon, Isnin.

"Setakat pagi ini kita perhatikan tidak ada lagi pembakaran.

"Kawasan yang terbakar terletak kira-kira 2km dari rumah panjang.

"Hujan lebat pada malam sebelumnya telah menyimbah api. Walau bagaimanapun satu-satunya jalan yang boleh diakses (ke rumah panjang) telah dilanda banjir dan tidak boleh diakses. Kami tidak dapat memasuki kawasan itu. Surat peringatan akan dikeluarkan."

Peter berkata pihaknya bimbang kebakaran kecil yang dimulakan oleh masyarakat tempatan boleh merebak ke kawasan lain.

NREB telah membatalkan semua permit pembakaran terbuka sejak musim kemarau melanda dan sejak itu tidak ada lagi permit dikeluarkan.

Indeks Pencemaran Udara (IPU) bagi Bintulu adalah sederhana (56) sekitar jam 11 pagi Selasa.

Sementara itu, Pusat Meteorologi Khas ASEAN (ASMC) berkata 124 titik panas dikesan di Kalimantan pada Isnin, turun sedikit dari 132 yang dikesan sehari sebelumnya.

"Kalimantan dan Sumatera terus diselubungi asap jerebu tebal yang merebak.

"Jerebu turut diperhatikan telah merebak ke Selat Melaka dan kawasan di pantai barat Semenanjung Malaysia," menurut perkembangan terkini pada tengah hari Isnin.

"Aktiviti di kawasan panas di Sumatera tidak dapat ditentukan sepenuhnya kerana litupan awan di tengah Sumatera dan sebahagian pas satelit."

Pada 2 September, pusat yang berpangkalan di Singapura mengeluarkan Amaran Tahap Tiga, yang paling teruk untuk Sumatera.

Dalam kemas kini maklumat bermusimnya, berliau berkata keadaan iklim menunjukkan kondisi 'El Nino matang'.

Tags / Kata Kunci: (NREB) , jerebu , pembakaran terbuka , Peter Sawal
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan