Penstrukturan Semula Air Selangor Dimuktamad Selasa Ini - Berita Semasa | mStar

Penstrukturan Semula Air Selangor Dimuktamad Selasa Ini

Diterbitkan: Ahad, 6 September 2015 10:36 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Perjanjian air di antara Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri Selangor akan dimuktamadkan Selasa ini dengan pemetraian empat perjanjian, kata Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air (KeTTHA), Ahad.

Menurutnya, majlis itu akan diadakan di Shah Alam di antara Pengurusan Aset Air Bhd (PAAB) dan Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor) bagi memetrai empat perjanjian di bawah penstrukturan semula industri perkhidmatan air Selangor.

Empat perjanjian terbabit ialah Perjanjian Kemudahan, Perjanjian Pajakan, Perjanjian Hak Untuk Guna dan Perjanjian Penyelesaian, yang menjadi syarat duluan kepada Perjanjian Induk bagi penstrukturan semula itu, kata kementerian berkenaan dalam satu kenyataan.

Pada majlis yang sama Menteri KeTTHA, Datuk Seri Panglima Dr Maximus Ongkili akan menyerahkan Lesen Kemudahan dan Perkhidmatan yang dikeluarkan kepada Air Selangor kepada Menteri Besar, Mohamed Azmin Ali.

Menurut kenyataan itu, ia adalah syarat duluan terakhir kepada Perjanjian Induk yang perlu dipenuhi Kerajaan Persekutuan.

"Dengan pemetraian perjanjian dan penyerahan lesen terbabit, syarat duluan yang penting itu sudah pun selesai serta dipenuhi. Ini bermakna Perjanjian Induk akan berkuatkuasa mulai 9 September 2015," katanya.

Apabila Perjanjian Induk dikuatkuasa, Air Selangor boleh menyerahkan hak milik tanah yang diperlukan dengan nilai sehingga RM2 bilion kepada PAAB bagi membolehkan PAAB menyediakan dana yang diperlukan untuk Air Selangor mengambil alih syarikat konsesi air Selangor. - BERNAMA

Tags / Kata Kunci: perjanjian air , Selangor
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan