Wisma Putra Kesan Rakyat Malaysia Terlibat Bersih 4.0 Di Luar Negara - Berita Semasa | mStar

Wisma Putra Kesan Rakyat Malaysia Terlibat Bersih 4.0 Di Luar Negara

Diterbitkan: Sabtu, 5 September 2015 8:11 PM

Reezal Merican Naina Merican

(Ubah saiz teks)

KEPALA BATAS: Kementerian Luar akan mengesan dan mengenal pasti rakyat Malaysia yang terlibat dalam perhimpunan haram Bersih 4.0di luar negara.  

Menyatakan demikian, Timbalan Menterinya Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican berkata, segala maklumat mengenai mereka yang terlibat akan diserahkan kepada pihak berkuasa berkenaan di negara ini untuk tindakan sewajarnya. 

"Segala hasil pemerhatian kita akan disalurkan kepada agensi berkenaan, dan terpulang kepada mereka untuk mengambil tindakan selanjutnya. 

"Sebagai contoh jika mereka yang terlibat merupakan pelajar tajaan Mara kita akan rujuk kepada Mara," katanya kepada pemberita selepas merasmikan program Pusat Transformasi Komuniti Bergerak, pad Sabtu.  

Ditanya sama ada pihaknya sudah mengenalpasti jumlah rakyat Malaysia yang terlibat, Reezal Merican berkata pihak berkenaan masih menjalankan siasatan.  

Dalam pada itu, Anggota Parlimen Kepala Batas itu menasihatkan rakyat Malaysia yang menganjurkan perhimpunan haram di luar negara agar berhati-hatidan mematuhi undang-undang negara terbabit. 

Beliau berkata sesetengah negara tidak mahu masalah politik negara lain dibawa (melalui perhimpunan) ke negara mereka. 

"Singapura, misalnya, tidak membenarkan hal sedemikian," katanya.

Tags / Kata Kunci: Wisma Putra , Bersih 4.0
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan