JPJ Sasar 200,000-300,000 Kenderaan Singapura Daftar Caj Jalan Tahun Ini - Berita Semasa | mStar

JPJ Sasar 200,000-300,000 Kenderaan Singapura Daftar Caj Jalan Tahun Ini

Diterbitkan: Sabtu, 5 September 2015 3:28 PM

(Ubah saiz teks)

BATU PAHAT: Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) mensasarkan antara 200,000 dan 300,000 kenderaan persendirian yang berdaftar di Singapura akan mendaftar untuk Caj Jalan menjelang akhir tahun.

Setiausaha Agung Kementerian Pengangkutan Datuk Seri Dr Ismail Bakar pada Sabtu berkata setakat ini kira-kira 50,000 kenderaan berdaftar di Singapura telah mendaftar untuk caj tersebut sejak pendaftaran dalam talian bermula pada 15 Ogos.

Caj tersebut dikenakan terhadap semua kenderaan persendirian, bas awam, teksi, kenderaan barangan dan kereta diplomatik di mana pemilik kenderaan dikehendaki membayar RM10 untuk caj jalan raya yang sah untuk lima tahun.

Walaupun permit masuk kenderaan (VEP) tidak dikenakan kepada bas awam, motosikal, teksi dan kenderaan kerajaan, mereka masih perlu mendaftar dengan JPJ.

Dilaporkan bahawa kegagalan mendaftar caj jalan ini akan menyebabkan kenderaan yang berdaftar di Singapura tidak dibenarkan masuk ke Malaysia melalui Tambak Johor dan Laluan Kedua di Tanjung Kupang, Gelang Patah.

Mengenai sama ada VEP untuk kereta asing yang memasuki negara ini melalui dua pintu masuk di Johor akan bermula pada 1 Oktober selepas ia ditangguhkan pada 1 Ogos, Ismail enggan mengulas.

"Saya tidak boleh mengulas mengenai isu itu, kerajaan akan membuat pengumuman sama ada ia akan dilaksanakan bulan depan," katanya.

Ismail berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri program 1Komuniti 1JPJ di Dewan Orang Ramai Seri Medan anjuran Parlimen Parit Sulong Parlimen pada Sabtu.
Tags / Kata Kunci: Caj Jalan , VEP , kenderaan Singapura
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan