Kehadiran Tun M Pada Bersih 4 Bukti Rasuah Semakin Dibimbangi - Berita Semasa | mStar

Kehadiran Tun M Pada Bersih 4 Bukti Rasuah Semakin Dibimbangi

Diterbitkan: Khamis, 3 September 2015 9:27 PM

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Kehadiran bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad pada perhimpunan Bersih 4 membuktikan isu rasuah menjadi satu "fenomena" yang dibimbangi rakyat dan bekas pemimpin kerajaan pada hari ini.

Ahli Parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar berkata kehadiran Dr Mahathir sebanyak dua kali pada 29 dan 30 Ogos lalu merupakan suatu tindakan yang luar biasa.

"Saya boleh katakan ramai terkejut dengan kehadirannya. Beliau menentang sekeras-kerasnya sebarang perhimpunan semasa menjadi perdana menteri.

"Beliau berkata kehadirannya bukan menyokong Bersih tetapi menuntut perdana menteri untuk meletak jawatan. Ini menunjukkan wujud kebimbangan rakyat dan juga bekas pemimpin kerajaan mengenai isu rasuah, " katanya.

Beliau berkata demikian pada sesi soal jawab selepas bengkel bertajuk "Masa Depan Perjuangan: Memacu Tindakan Belia & Pergerakan Sosial Untuk Membanteras Rasuah" dalam Persidangan Antirasuah Antarabangsa (IACC) di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC), Khamis.

Nurul Izzah yang juga Ahli Parlimen Lembah Pantai berkata kehadiran pergerakan anak muda Islam pada perhimpunan tersebut menunjukkan perjuangan menentang rasuah mampu memecahkan tembok politik berasaskan bangsa.

"Kini ia sudah diamalkan di Malaysia dan anda perlu lakukannya," kata Nurul Izzah.

Sementara itu, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, panel dari Universiti Antarabangsa Islam Malaysia (UIAM) mengakui perjuangan membanteras rasuah mampu menyatukan semua pihak tanpa mengira perbezaan latar belakang dan ideologi politik.

"Saya percaya itu satu perkara unik mengenai rasuah. Kehadiran Dr Mahathir menunjukkan walaupun beliau mempunyai ideologi yang berbeza dengan penyokong Bersih, usaha menghentikan amalan rasuah adalah satu perjuangan.

"Ia juga menyatukan semua pihak tanpa mengira  latar belakang dan ideologi politik. Itu yang unik, ia menyatukan semua  dibawah satu payung," katanya.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan