IIM, Mimos Meterai MoU Ujian Integriti Malaysia - Berita Semasa | mStar

IIM, Mimos Meterai MoU Ujian Integriti Malaysia

Diterbitkan: Rabu, 2 September 2015 10:59 PM

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Memorandum persefahaman (MoU) yang dimeterai antara Institut Integriti Malaysia (IIM) dan Mimos akan menyaksikan penilaian psikometrik, yang disebut sebagai Ujian Integriti Malaysia (MIT) bertujuan menilai integriti seseorang individu, digunakan tidak lama lagi.

Presiden IIM, Dr Anis Yusal Yusoff berkata, ujian itu dibangunkan MIMOS sejak 2009 merupakan cara untuk memprofil kebolehpercayaan, kejujuran dan kecenderungan seseorang itu untuk menegakkan integriti dengan penuh berdisiplin.

"Ini akan membolehkan sesebuah pertubuhan itu membuat keputusan dengan didasari maklumat berhubung proses pengambilan dan perkembangan pekerja," katanya menerusi kenyataan di sini, Rabu.

MoU itu yang ditandatangani semalam bertukar-tukar antara Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Paul Low dan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Datuk Wilfred Madius Tangaudi luar Persidangan Anti Rasuah Antarabangsa ke-16 di sini, Rabu.

Anis berkata berdasarkan keputusan ujian lima tahun, MIT kini sedia untuk pelaksanaan dalam sektor awam untuk meningkatkan standard integriti penjawat awam.

MIT adalah penilaian psikometrik berasaskan kertas yang boleh digunakan oleh pertubuhan untuk menilai sama ada pemohon pekerjaan dan pekerja sedia ada boleh diharapkan untuk bertindak dengan berintegriti.-- BernamaTags / Kata Kunci: IIM , Mimos , ujian integriti
   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan