Mohd Azharuddin Dilantik CEO Baharu SPAD - Berita Semasa | mStar

Mohd Azharuddin Dilantik CEO Baharu SPAD

Diterbitkan: Selasa, 1 September 2015 3:18 PM

Mohd Azharuddin Mat Sah.

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat  (SPAD) melantik Mohd Azharuddin Mat Sah sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) baharunya berkuatkuasa pada Selasa bagi menggantikan Mohd Nur Ismail Mohamed Kamal.

Dalam satu kenyataan pada Selasa, SPAD berkata, Azharuddin sebelum ini adalah Pengarah Greater KL/Lembah Klang dan Pengangkutan Bandar dalam Unit Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan (PEMANDU) di Jabatan Perdana Menteri.

"Bagi peranan baharunya ini, tanggungjawab segera Azharuddin adalah meningkatkan pertumbuhan ekosistem pengangkutan awam darat (LPT) sepertimana digariskan dalam Rancangan Induk Pengangkutan Awam Darat Negara," katanya.

Pengerusi SPAD, Tan Sri Dr Syed Hamid Albar, berkata kepakaran serta pengalaman Azharuddin dalam sektor LPT menjadikannya calon terbaik seiring usaha SPAD memacu pergerakan berpaksikan rakyat dan kesalinghubungan.

Sementara itu, Mohd Nur Ismail, yang memegang jawatan CEO sejak pembentukan suruhanjaya itu pada 2010, akan menjadi CEO myHSR Corp, sebuah syarikat disokong kerajaan yang terbabit dalam pengurusan projek kereta api berkelajuan tinggi Kuala Lumpur-Singapura.


Tags / Kata Kunci: SPAD , CEO
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan