Silat Cekak Pusaka Hanafi Cipta Guinness World Records - Berita Semasa | mStar

Silat Cekak Pusaka Hanafi Cipta Guinness World Records

Diterbitkan: Sabtu, 29 Ogos 2015 10:48 PM

Khairy Jamaluddin Abu Bakar (tengah) meraikan kejayaan Seni Silat Cekak Pusaka Hanafi setelah berjaya melakar nama di dalam Guinness World Records di Stadium Merdeka pada Sabtu. Turut hadir Pewaris Mutlak Silat Cekak Syeikh Dr Md Radzi Hanafi dan wakil Guinness World Records Fortuna Burke. Foto: Bernama

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Pencak silat Malaysia melakar nama dipersada dunia apabila Silat Cekak Pusaka Hanafi mencipta rekod dalam Guinness World Records pada Sabtu, dengan rekod penyertaan paling ramai.

Rekod 'Largest Silat Lesson' dengan penyertaan sebanyak 12,393 pesilat dariseluruh Malaysia yang diadakan di Stadium Merdeka di sini, telah melakar sejarah sekali gus memartabatkan seni pencak silat negara.

Pewaris Mutlak Silat Cekak Pusaka Hanafi, Dr Md Radzi Hanafi berkata perancangan yang mengambil masa enam tahun bagi persatuan itu untuk menempah nama dalam Guinness World Record, akhirnya membuahkan hasil.

Beliau berkata biarpun pelbagai cabaran perlu ditempuh dalam merancang acara itu agar ia berlangsung dengan jayanya, ia tidak pernah melemahkan semangat beliau untuk merealisasikannya.

"Kami amat berbangga dengan pencapaian hari ini kerana ia menunjukkan bahawa silat masih lagi relevan dalam kehidupan moden.

"Kalau kita lihat, rata-rata pesilat yang turut menjayakan acara hari ini adalah golongan remaja dan belia," katanya kepada Bernama.

Dalam usaha mencipta rekod baharu itu, Md Radzi berkata Guinness World Records telah menetapkan pelbagai syarat ketat dan perlu dipatuhi.

Antaranya segala pergerakan harus dilakukan dengan serentak dalam tempoh sekurang-kurangnya 30 minit dengan alunan muzik tradisional yang perlu dimainkan secara langsung.

Kejayaan rekod baharu itu turut disaksikan oleh Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin yang mewakili Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi. 

Khairy yang juga Ketua Pemuda UMNO berkata kejayaan itu merupakan simbol keagungan bangsa Melayu dan lambang kekuatan negara.

"Kejayaan ini bukan hanya kejayaan persatuan tetapi kejayaan memartabatkan seni silat, kejayaan untuk bangsa Melayu dan kejayaan buat negara," katanya.

Sementara itu, wakil rasmi Guinness World Records, Fortune Burke ketika ditemui Bernama berkata pencapaian yang diraih hari ini, harus dibanggakan kerana bukan mudah bagi mana-mana pihak memahat nama dalam rekod dunia.

"Sebenarnya amat sukar mencipta rekod dalam Guinness World Records, dengan penyertaan  yang ramai, malah kami perlu ada syarikat audit profesional bagi mengesahkan jumlah ini, itu menunjukkan betapa ketatnya (syarat) kami," katanya.

Selain menyasarkan untuk mencipta rekod dunia, kejayaan itu juga adalah bersempena dengan sambutan Hari Kebangsaan 2015, dan juga sambutan 50 tahun seni silat cekak di negara ini.

Tags / Kata Kunci: Silat Cekak Pusaka Hanafi
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan