Sabah Tidak Benarkan Ambil Pekerja Bangladesh - Berita Semasa | mStar

Sabah Tidak Benarkan Ambil Pekerja Bangladesh

Diterbitkan: Rabu, 26 Ogos 2015 8:15 PM

(Ubah saiz teks)

KOTA KINABALU: Kerajaan negeri Sabah tetap dengan pendiriannya tidak membenarkan pengambilan pekerja asing dari negara Bangladesh dalam semua sektor pekerjaan di negeri ini.

Menteri Pembangunan Sumber dan Kemajuan Teknologi Maklumat Sabah, Datuk Siringan Gubat berkata, perkara berkenaan diputuskan oleh Jemaah Menteri dalam mesyuarat Kabinet negeri di sini, Rabu.

"Majikan boleh menggaji pekerja asing dari negara sumber yang dibenarkan iaitu Indonesia, Filipina, Myanmar, Nepal dan Kemboja bagi semua sektor kecuali sektor perkhidmatan yang terhad hanya kepada pekerja dari Indonesia dan Filipina," katanya dalam kenyataan di sini, Rabu.

Pada Jun lalu, Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dilaporkan berkata, kira-kira 1.5 juta pekerja dari Bangladesh akan dibawa masuk ke Malaysia secara berperingkat dalam tempoh tiga tahun bagi memenuhi permintaan majikan daripada pelbagai sektor terutama perladangan, pembinaan, perkilangan dan perkhidmatan. - Bernama

Tags / Kata Kunci: Siringan Gubat , Bangladesh
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan