Laluan Tren Tumpat-Kemubu Dibuka Semula 31 Ogos Ini - Berita Semasa | mStar

Laluan Tren Tumpat-Kemubu Dibuka Semula 31 Ogos Ini

Diterbitkan: Selasa, 25 Ogos 2015 2:21 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Laluan tren dari Tumpat ke Kemubu akan beroperasi semula mulai 31 Ogos ini selepas dihentikan akibat banjir tahun lepas.

Presiden Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB), Lt Kol (B) Sarbini Tijan berkata Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) telah memberi kelulusan untuk laluan itu dibuka semula selepas berpuas hati dengan aspek keselamatannya.

"Bagaimanapun kita tidak dapat beroperasi sepenuhnya kerana masih terdapat kerja membaik pulih jambatan di Kemubu," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Peraduan Kira dan Menang Sehati Sejiwa di Kuala Lumpur Sentral di sini Selasa.

Sementara itu beliau berkata KTMB tidak akan menaikkan tambang dalam masa terdekat walaupun terdapat perancangan untuk berbuat demikian.

Katanya kini 70 peratus daripada penumpang KTMB terdiri daripada golongan wanita dan 45 peratus pula merupakan warga asing.

Mengenai peraduan itu, Sarbini berkata ia untuk membangkitkan semangat patriotik dalam kalangan penumpang KTMB yang peraduannya dibuka kepada semua warganegara Malaysia bermula Selasa dan berakhir pada 22 September depan.

Tags / Kata Kunci: KTMB , laluan Tumpat-Kemubu
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan