Imigresen: Jessica Tidak Dihantar Pulang - Berita Semasa | mStar

Imigresen: Jessica Tidak Dihantar Pulang

Diterbitkan: Isnin, 24 Ogos 2015 1:07 AM

sakib

Sakib Kusmi

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Pegawai undang-undang warga Singapura yang dipecat, Jessica Gurmeet Kaur tidak akan dihantar pulang ke negara asalnya, menurut Jabatan Imigresen.

Timbalan Ketua Pengarahnya, Datuk Sakib Kusmi berkata Imigresen tidak akan mengusir Jessica walaupun taraf penduduk tetapnya (PR) telah dibatalkan.

"Tidak ada keperluan untuk mengusir dia. Dia boleh memohon pas khas atau pas lawatan sosial memandangkan dia berkahwin dengan rakyat Malaysia," katanya pada Ahad.

Ditanya sama ada Jessica masih berada di Malaysia, Sakib enggan mengulas.

Jessica, bekas Pegawai Pejabat Peguam Negara itu dijangka memfailkan semakan kehakiman untuk mencabar perintah pengusiran yang dikeluarkan terhadapnya oleh Kementerian Dalam Negeri.

Jessica sudah menetap di Malaysia selama lebih 20 tahun sebelum tindakan secara drastik dalam beberapa hari ini, yang bermula dengan siasatan pihak berkuasa terhadapnya dan bekas penasihat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Tan Sri Rashpal Singh berhubung dakwaan kebocoran kertas pertuduhan yang dikatakan terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak.
Tags / Kata Kunci: Jessica Gurmeet Kaur , 1MDB

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan