MyBAS Bakal Beroperasi Di Empat Lokasi Lagi - Berita Semasa | mStar

MyBAS Bakal Beroperasi Di Empat Lokasi Lagi

Diterbitkan: Jumaat, 21 Ogos 2015 1:02 PM

Syed Hamid Albar

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Perkhidmatan bas henti-henti MyBAS dijangka beroperasi di empat lagi lokasi baharu iaitu Seremban, Ipoh, Kuala Terengganu dan Kuching pada hujung tahun ini.

Awal bulan ini, perkhidmatan yang menghubungkan kawasan luar bandar dan bandar sudah beroperasi di Perlis.

Kerajaan mempuntukan dana sebanyak RM100 juta bagi perkhidmatan MyBAS di lima negeri berkenaan.

Pengerusi Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD), Tan Sri Syed Hamid Albar berkata, MyBAS diperkenalkan sebagai penyelesaian jangka panjang untuk meningkatkan tahap perkhidmatan bas henti-henti di seluruh negara.

"Operasi MyBAS bermula di Perlis sejak 1 Ogos lalu dan akan dilancarkan secara rasmi pada 25 Ogos ini. Kita menyasarkan MyBAS akan beroperasi di Seremban, Ipoh, Kuala Terengganu dan Kuching pada hujung tahun ini.

"Buat masa ini, bagi operasi di Seremban kira-kira 70 peratus sudah di peringkat akhir untuk dilaksanakan dan dijangka beroperasi bulan depan," katanya kepada pemberita.

Beliau berkata demikian pada sidang media majlis pembayaran dana sokongan sementara bas henti-henti kepada syarikat-syarikat  pengendali bas (ISBSF) di Ibu Pejabat SPAD di sini, Jumaat.

Seramai 11 wakil pengendali menerima dana ISBSF berjumlah RM10.3 juta untuk membantu pengendali bas henti-henti yang terjejas akibat peningkatan kos operasi.

Syed Hamid berkata, sehingga bulan ini sebanyak RM386.16 juta sudah dibayar kepada pengendali bas henti-henti sejak dana ISBSF diperkenalkan tiga tahun lalu.

"Sehingga Ogos ini, sejumlah RM28 juta dibayar kepada pengendali dibawah dana sementara ini (ISBSF)," katanya.

Menurut beliau, dana ISBSF bersifat sementara dan akan digantikan Skim Transformasi Perkhidmatan Bas Henti-Henti (SBST) dengan pelancaran MyBAS di negeri lain.

"Ia akan diagihkan sehingga Jun tahun depan. Saya tengok ada keperluan untuk dana ini diteruskan sebelum kita laksanakan skim kekal iaitu SBST, kita tak mahu syarikat ini berhenti (beroperasi)," katanya.

Dana tersebut memberi manfaat kepada 332,232 penumpang sehari yang merentasi 656 laluan di seluruh tanah air.

Ia melibatkan perjalanan terkumpul sejauh 38.65 juta kilometer yang dikendalikan 1,704 bas sebulan.

Tags / Kata Kunci: MyBAS , SPAD , Syed Hamid Albar
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan