"Kita Kawan, Bukan Pengkhianat" - Shafie Apdal - Berita Semasa | mStar

"Kita Kawan, Bukan Pengkhianat" - Shafie Apdal

Diterbitkan: Sabtu, 15 Ogos 2015 4:00 PM

Shafie menyambut kehadiran Muhyiddin untuk merasmikan persidangan perwakilan Umno bahagian Semporna, Sabtu.

(Ubah saiz teks)

SEMPORNA: Walaupun kawan, ada masanya kepentingan peribadi perlu diketepikan kerana isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB) adalah soal parti, bukan atas dasar peribadi, malah menjadi kebimbangan akar umbi, kata Datuk Seri Mohd Shafie Apdal.

Demikian mesej yang disampaikan Naib Presiden Umno itu kepada Datuk Seri Najib Tun Razak yang dianggapnya sebagai kawan lama.

Shafie yang juga Naib Presiden Umno itu berkata, apa yang dilakukannya semata-mata kerana kesetiaannya kepada parti, bukan terhadap pemimpin tertentu.

"Tolong sampaikan kepada PM. Kami berkawan dah lama, tetapi kesetiaan kita kepada parti, bukannya berpaksi kepada kawan.

"Memang betul kita kawan tapi perjuangan bukan kerana kawan atau peribadi, jika tidak betul kena tegakkan kebenaran," katanya sambil disambut sorakan dan tepukan perwakilan dan pemerhati yang hadir pada Persidangan Perwakilan Umno Bahagian Semporna di sini, Sabtu.


Mesyuarat berkenaan dirasmikan bekas Timbalan Perdana Menteri yang juga Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang digugurkan daripada Kabinet, sama seperti Shafie.

Shafie yang konsisten dengan pendiriannya sejak bergelar bekas Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah itu berkata, apa yang dipersoalkan kepada Perdana Menteri adalah isu yang membabitkan kepentingan rakyat dan negara, bukan peribadi.

"Banyak kali sudah saya bangkitkan supaya berilah penjelasan mengenai isu 1MDB ini, kerana ia satu isu yang membebankan dan perlu diberi penjelasan.

"Adakah dengan bertanya soalan saya ini dianggap pengkhianat.

"Sebagai kawan saya tanya soalan, sebab saya sebahagian pentadbiran dan dipilih rakyat," katanya.

Beliau berkata, tindakannya mempersoalkan perkara itu juga didorong oleh keinginan rakyat untuk tahu apa yang sebenarnya berlaku berkaitan isu 1MDB.

Kata Ketua Umno Bahagian Semporna itu lagi, adalah penting untuk parti itu mendapatkan keyakinan rakyat kerana tidak mahu Sabah diperintah parti lawan seperti suatu ketika dulu.


iklan

Kolumnis

iklan

Iklan