Tony Pua Kitar Semula Tuduhan - Arul Kanda - Berita Semasa | mStar

Tony Pua Kitar Semula Tuduhan - Arul Kanda

Diterbitkan: Jumaat, 14 Ogos 2015 12:41 PM

Arul Kanda.

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Tuduhan terhadap 1Malaysia Development Bhd (1MDB) oleh Ahli Parlimen Tony Pua adalah yang dikitar semula, kata Presiden dan Pengarah Eksekutifnya, Arul Kanda.

"Kami perhatikan bahawa YB Tony Pua sekali lagi mengitar semula pelbagai tuduhan yang hakikatnya telah dijawab oleh 1MDB sejak Januari 2015 menerusi 48 kenyataan akhbar yang boleh didapatkan dengan mudah di laman web kami," katanya.

Selain itu, katanya, Ketua Audit Negara telah membentangkan laporan awal yang menjawab banyak soalan yang dibangkitkan, pada awal Julai 2015 kepada Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC), yang Tony Pua sendiri merupakan ahlinya, dan komited untuk mengeluarkan laporan akhir pada penghujung 2015.

Pua sudah pastinya menyedari bahawa 1MDB adalah syarikat yang paling disiasat di Malaysia, kata Arul Kanda.

"Kami telah berkongsi dan akan terus berkongsi, semua maklumat relevan kepada pihak berkuasa yang menjalankan siasatan seperti Ketua Audit Negara, Peguam Negara, Bank Negara Malaysia, PDRM (Polis Diraja Malaysia), Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan PAC, kata Arul Kanda dalam satu kenyataan di sini, Jumaat.

Beliau berkata siasatan menyeluruh, bebas dan profesional ini merupakan forum yang sewajarnya untuk menentukan kebenaran tentang 1MDB.

Perbicaraan oleh media tertentu atau ahli politik pembangkang tertentu, di luar proses dan keperluan undang-undang, tidak akan memberi manfaat kepada sesiapa, katanya, sambil menambah 1MDB amat menumpukan kepada pelaksanaan pelan rasionalisasinya yang sedang berjalan lancar meskipun tuduhan dikitar semula oleh Pua.

"Kami komited untuk menstabilkan syarikat, melangsaikan hutang kami dan menyediakan projek strategik yang penting kepada negara: Tun Razak Exchange, Bandar Malaysia and Edra Energy Bhd," katanya.

Tags / Kata Kunci: 1MDB , Tony Pua , Arul Kanda
   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan