Operasi Bas Ekspres Di Pudu Sentral Akan Ditamatkan Akhir Tahun Ini - Berita Semasa | mStar

Operasi Bas Ekspres Di Pudu Sentral Akan Ditamatkan Akhir Tahun Ini

Diterbitkan: Khamis, 13 Ogos 2015 1:55 PM

Tempat menunggu bas ekspres di Jalan Hang Tuah yang akan ditutup bermula awal tahun depan.

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Belumpun selesai kemelut kadar tambang bas ekspres baharu, pengusaha perkhidmatan itu kini berdepan satu lagi tamparan hebat.

Kali ini operasi bas ekspres di Pudu Sentral atau dahulunya dikenali sebagai Hentian Puduraya yang beroperasi sejak 39 tahun akan ditamatkan hujung tahun ini.

Menurut sumber, semua penyewa di premis berkenaan difahamkan akan memulakan operasi mereka sepenuhnya di Terminal Bersepadu Selatan-Bandar Tasik Selatan (TBS-BTS) bermula awal tahun depan.

Menerusi notis pekeliling am yang dikeluarkan pengendali hentian tersebut, UDA Mall Sdn Bhd bertarikh 10 Julai lalu, semua pengusaha bas ekspres juga diarahkan untuk mengosongkan tapak depoh Jalan Hang Tuah, Kuala Lumpur dengan segera.

Ini berikutan tapak depoh tersebut tidak akan dijadikan kawasan 'bus holding' selepas ini.

Tapak depoh itu yang berdekatan dengan Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kuala Lumpur sebelum ini dijadikan lokasi menempatkan bas ekspres jarak jauh sebelum berlepas ke destinasi masing-masing.

"Adalah dimaklumkan operasi bas ekspres akan dipindahkan ke Terminal Bersepadu Selatan - Bandar Tasik Selatan tidak lama lagi tertakluk kepada perancangan pihak Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD).

"Sehubungan itu, pihak pengurusan UDA Mall Sdn Bhd telah menerima arahan daripada Kementerian Kewangan Malaysia untuk mengosongkan depoh selewat-lewatnya pada atau sebelum 31 Disember 2015 kerana tapak depoh tersebut tidak akan dijadikan kawasan 'bus holding' area lagi selepas ini.

"Oleh yang demikian mohon tindakan pengosongan tapak daripada pihak tuan dengan kadar segera sebelum 31 Disember 2015 bagi membolehkan pihak pengurusan membuat penyerahan tapak," demikian menurut notis itu.

Pihak pengurusan UDA Mall Sdn Bhd turut mengepilkan bersama notis daripada Kemterian Kewangan Malaysia berhubung cadangan pengosongan 'bus holding area' dan lain-lain urusan di atas premis depoh tersebut.

Berdasarkan notis itu, cadangan tersebut diputuskan dalam satu mesyuarat kementerian itu pada 11 Jun yang lalu.

"Sebagaimana tuan sedia maklum, Terminal Bersepadu Selatan - Bandar Tasik Selatan (TBS - BTS) yang menelan belanja RM570 juta telah mula beroperasi sepenuhnya pada awal 2011, TBS - BTS ini berfungsi sebagai hab bagi semua perkhidmatan bas ekspres ke selatan dan utara.

"Oleh itu, semua bas ekspres di Pudu Sentral wajar dipindahkan operasinya ke TBS - BTS. Sehubungan dengan itu, bus holding area dan lain-lain urusan di atas Lot 754 hendaklah dikosongkan secepat mungkin bagi membolehkan status vacamnt posession dikuatkuasakan pada 31 Disember 2015," demikian menurut notis tersebut.

Menurut notis itu lagi, pengusaha bas ekspres diharap menyegerakan pengosongan tapak tersebut dan proses pemindahan berkuatkuasa 15 Jun lalu sehingga hujung tahun ini.

Pada 1 Disember tahun lalu, SPAD mengumumkan perkhidmatan bas ekspres laluan Pantai Tumur yang melibatkan perjalanan ke Pahang, Terengganu dan Kelantan di Hentian Bas Putra (HBP) dipindahkan ke TBS-BTS.

SPAD menjelaskan tindakan tersebut diambil berdasarkan laporan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) pada awal Ogos tahun lalu mengenai keadaan bangunan HBP yang tidak lagi selamat kerana kerosakan pada struktur bangunan yang lama.

Tags / Kata Kunci: Pudu Sentral , Bas Ekspres
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan