Syed Abas Dilantik Speaker DUN Sabah Yang Baharu - Berita Semasa | mStar

Syed Abas Dilantik Speaker DUN Sabah Yang Baharu

Diterbitkan: Isnin, 3 Ogos 2015 8:51 PM

Syed Abas Syed Ali.

(Ubah saiz teks)

KOTA KINABALU: Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Balung, Datuk Syed Abas Syed Ali telah dilantik sebagai Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah yang baharu.

Beliau mengambil alih daripada Datuk Seri Dr Salleh Tun Said Keruak yang dilantik sebagai Menteri Komunikasi dan Multimedia yang baharu susulan rombakan Kabinet Persekutuan, Selasa lepas.

Pelantikan Syed Abas sebagai Speaker kesembilan diumumkan oleh Ketua Menteri, Datuk Seri Musa Aman dalam satu kenyataan pada Isnin.

Musa berkata Syed Abas dijangka menjalankan tugas sebagai Speaker pada 7 Ogos ini.

"Beliau mempunyai pengalaman luas dalam politik dan kerajaan dan telah menyandang beberapa jawatan penting dalam agensi-agensi kerajaan dan syarikat berkaitan kerajaan (GLC)," katanya.

Syed Abas dilahirkan pada 12 Oktober 1947 dan memperoleh Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) dalam Applied Economics dari East London University (NELP).

Beliau menyandang jawatan Pengerusi Warisan Harta Sabah Sdn. Bhd.

Beliau  dipilih sebagai ahli Dewan Undangan Negeri Balung pada 1978 sehingga 1981 di bawah pentadbiran Berjaya dan pada 2004 sehingga sekarang di bawah tiket Umno.

Beliau memulakan kerjayanya dalam perkhidmatan awam pada 1976 sebagai Pegawai Pembangunan Perindustrian di Kementerian Pembangunan Perindustrian.

Beliau juga menyandang jawatan yang berbeza atas pelbagai kapasiti, antara lain sebagai Pengerusi Ko-Nelayan, Pengarah Sabah Finance Berhad dan Pengerusi Majlis Ugama Islam Sabah (MUIS).

Syed Abas telah mendirikan rumahtangga dengan Datin Nuraini Habib Kadir dan pasangan itu dikurniakan enam orang anak.
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan