Penggantungan The Edge Sahkan Wujud Skandal Rasuah - Hakam - Berita Semasa | mStar

Penggantungan The Edge Sahkan Wujud Skandal Rasuah - Hakam

Diterbitkan: Sabtu, 25 Julai 2015 1:46 PM

Datuk Ambiga Sreenevasan

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Keputusan kerajaan menggantung permit percetakan dua penerbitan berhubung laporan mereka mengenai 1Malaysia Development Berhad (1MDB) hanya akan mengesahkan syak wasangka masyarakat terhadap skandal rasuah berskala besar itu.

Kebangsaan Hak Asasi Manusia  (Hakam) berkata alasan yang diberikan oleh Kementerian Dalam Negeri (KDN) untuk menggantung The Edge Financial Daily dan The Edge Weekly selama tiga bulan adalah satu percubaan untuk menutup perbincangan awam mengenai isu penting itu kerana ia melibatkan wang pembayar cukai berjumlah berbilion ringgit.

"Kerajaan tidak boleh dibiarkan berselindung di bawah kewajaran 'ketenteraman awam', yang menurutnya 'jelas tidak terpakai' dalam kes ini.

"Kerajaan seharusnya menggalakkan pemberi maklumat dan bekerjasama untuk mencari kebenaran, bukan untuk menutup mulut mereka.

"Apabila Kerajaan melakukan sebaliknya dalam menghadapi skandal rasuah, kerajaan sendiri sebenarnya menjejaskan kepentingan awam dan negara," kata Presiden Hakam Datuk Ambiga Sreenevasan dalam satu kenyataan pada Jumaat.

Beliau berkata sejarah tidak sepatutnya berulang, merujuk kepada Ops Lalang pada tahun 1987 yang menyaksikan beberapa akhbar digantung kerana laporan mereka.

KDN, dalam perintah penggantungan yang dikeluarkan kepada The Edge Media Group, berkata laporan mengenai 1MDB boleh menjejaskan atau menjejaskan kestabilan awam, keselamatan atau menimbulkan kebimbangan awam atau menggugat kepentingan awam dan negara.

Ketua Pegawai Eksekutif dan penerbit The Edge Ho Kay Tat, bagaimanapun mempertahankan laporan penerbitan dan berkata mereka akan membawa perkara itu ke mahkamah dalam usaha supaya penggantungan itu ditarik balik.

Beliau juga berkata syarikat itu akan terus melaporkan melalui platform digital.
Tags / Kata Kunci: Hakam , 1MDB , Datuk Ambiga Sreenevasan
   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan