Penggantungan The Edge Langgar Kebebasan Akhbar - Kesatuan - Berita Semasa | mStar

Penggantungan The Edge Langgar Kebebasan Akhbar - Kesatuan

Diterbitkan: Sabtu, 25 Julai 2015 7:35 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Penggantungan The Edge Weekly dan The Edge Financial Daily selama tiga bulan adalah bertentangan dengan kebebasan akhbar, kata Setiausaha Kesatuan Wartawan Kebangsaan (NUJ) Schave Jerome De Rozario.

Keputusan itu tidak adil kerana sudah menjadi tanggungjawab media untuk melaporkan berita, katanya.

Ketika dihubungi, De Rozario berkata media tidak hanya akan menerbitkan sesuatu 'gosip terang-terangan'.

Katanya, 1MDB masih lagi menjadi isu berterusan jadi adalah sesuatu yang tidak adil untuk mengambil tindakan terhadap penerbitan itu.

De Rozario berkata NUJ juga mengambil berat tentang kebajikan wartawan dan mereka yang lain yang terlibat dengan penggantungan tiga bulan itu.

"Kami dapat menyelami hati dan perasaan mereka."

Bagaimanapun, beliau berkata tidak banyak yang dapat dilakukan kesatuan itu kerana tiada seorang pun daripada mereka adalah anggota NUJ.

Editor The Star Media Group Leanne Goh berkata penggantungan itu menimbulkan kebimbangan pada masa perlunya wujud kebebasan akhbar.

Beliau berkata The Star telah melalui pengalaman yang sama pada tahun 1987 apabila ia telah ditutup selama lima bulan.

"Dalam zaman berita dalam talian dan media sosial, adalah sukar untuk melihat bagaimana penggantungan itu akan menjadi berkesan," katanya.

Ketua Editor Sin Chew Daily Pook Ah Lek berkata Kementerian Dalam Negeri sepatutnya mengambil langkah lain untuk menangani perkara itu.

"Tindakan undang-undang atau saman sivil boleh diambil," kata beliau sambil menambah penggantungan itu juga akan memberi kesan kepada vendor, pengiklan dan pembekal.

Beberapa kumpulan hak asasi juga mempersoalkan penggantungan itu, dengan Amnesty International Malaysia mendakwa bahawa terdapat corak baharu muncul dengan mengawal ketat kebebasan media.

"Tugas-tugas pertubuhan-pertubuhan berita ini tetap menjadi teras kepada peranan media dalam mana-mana demokrasi," katanya dalam satu kenyataan.

Lawyers for Liberty berkata kementerian perlu menarik balik penggantungan itu dan membenarkan kuasa-kuasa awam dan pasaran membuat keputusan sama ada liputan berita itu boleh dipercayai atau sebaliknya.

Pusat Kewartawanan Bebas (CIJ) menyifatkannya sebagai langkah terdesak yang bertentangan dengan kebebasan bersuara.

CIJ berkata, ia akan membawa kepada lebih banyak persoalan mengenai pengurusan 1MDB.

Katanya adalah menjadi kepentingan untuk orang ramai dan kerajaan memastikan bahawa tadbir urus dan pengurusan 1MDB telus dan bertanggungjawab.
Tags / Kata Kunci: 1MDB , The Edge , NUJ

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan