Polis Masih Tunggu Kebenaran Thailand Untuk Soal Justo - Berita Semasa | mStar

Polis Masih Tunggu Kebenaran Thailand Untuk Soal Justo

Diterbitkan: Isnin, 20 Julai 2015 6:11 PM

Xavier Andre Justo (kiri, duduk).

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Polis Diraja Malaysia (PDRM) masih belum mendapat kebenaran daripada polis Thailand untuk menyoal siasat bekas eksekutif PetroSaudi, Xavier Andre Justo.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, permohonan rasmi telah dibuat kepada pihak Thailand untuk menemui Justo.

Justo, dijangka didakwa kerana cuba memeras ugut PetroSaudi, sebuah syarikat antarabangsa yang berpangkalan di Arab Saudi, yang menjadi tumpuan dalam kontroversi 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Justo mendakwa seramai 10 orang membeli beberapa dokumen daripadanya bagi mengadakan serangan terhadap Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

"Dia membuat pengakuan segala-galanya. Dia berikan kerjasama yang baik kepada kita... setiap dokumen, malah dari telefonnya sendiri," kata jurucakap polis Thailand, Lt. Jen. Prawuth Thavornsiri kepada The Strait Times.

Sementara itu, mengenai dakwaan yang dibuat oleh bekas pengarang Sarawak Tribune, Lester Melanyi, Khalid berkata, siasatan sedang dijalankan dan kertas siasatan akan dikemukakan kepada Peguam Negara.

Tags / Kata Kunci: Xavier Andre Justo , Khalid Abu Bakar , 1MDB
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan