TNB Cadang Ambil Alih 13 Aset Tenaga Cabang Tenaga 1MDB - Berita Semasa | mStar

TNB Cadang Ambil Alih 13 Aset Tenaga Cabang Tenaga 1MDB

Diterbitkan: Rabu, 15 Julai 2015 7:41 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Tenaga Nasional Bhd (TNB) telah mengemukakan cadangan untuk mengambil alih lima aset tenaga domestik dan lapan aset antarabangsa cabang tenaga 1Malaysia Development Bhd (1MDB), Edra Global Energy Bhd.

Dalam makluman kepada Bursa Malaysia, TNB menekankan bahawa ia masih dalam  peringkat awal penilaian ke atas aset tenaga Edra, dan oleh itu tidak ada jaminan bahawa sebarang transaksi akan dimuktamadkan.

"Sebarang transaksi berpotensi perlu menunjukkan kedudukan kewangan dan komersial yang kukuh dan bernilai kepada pemegang saham TNB. Ia juga akan dinilai berasaskan standard tertinggi tadbir urus korporat," katanya.

TNB berkata aset tenaga Edra amat bersesuaian dengan strategi pertumbuhannya.

"Gabungan itu akan membantu memastikan penerusan jangka panjang yang kukuh dan harga tenaga yang kompetitif kepada pelanggan dan pengguna domestik.


"Ia juga akan membolehkan TNB meneruskan strateginya untuk mewujudkan kesan antarabangsa dan bidang yang mencatat pertumbuhan dalam permintaan tenaga yang meningkat," kata syarikat utiliti kepada menerusi satu kenyataan Rabu.

Menurut TNB, ia akan menjalankan kajian pematuhan ke atas aset-aset tenaga  Edra.

"Jika TNB memutuskan untuk meneruskan transaksi, kriteria dan syarat bebas dan pihak ketiga yang lain juga perlu ditangani," katanya.

Dalam kenyataan berasingan, 1MDB berkata ia mengalu-alukan minat TNB ke atas Edra.

Syarikat itu berkata ia sudah menerima tawaran tidak terikat daripada pihak lain dalam dan luar negara ke atas aset-aset tenaganya yang merupakan sebahagian daripada proses penjanaan dana pelaburan dalam Edra.

"Lembaga pengarah akan mengkaji pelbagai cadangan yang diterima dalam masa yang sesuai, dan selepas itu memilih pihak yang kemudiannya akan dijemput oleh penasihat kewangan 1MDB untuk melakukan usaha wajar ke atas Edra, dan diakhiri dengan penyerahan tawaran terikat untuk pertimbangan," katanya.

Sebagai sebahagian daripada pelan rasionalisasi yang dimumkan oleh Kementerian Kewangan pada 29 Mei lepas, 1MDB kini aktif memilih opsyen untuk penjanaan dana aset-aset tenaganya, menerusi Edra.


Saham TNB ditutup 16 sen lebih tinggi kepada RM12.66 hari ini.

Tags / Kata Kunci: TNB , 1MDB , Edra Global Energy Bhd
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan