Pengguna Ke Terengganu Boleh Bayar Tol Di LPT 2 - Berita Semasa | mStar

Pengguna Ke Terengganu Boleh Bayar Tol Di LPT 2

Diterbitkan: Selasa, 14 Julai 2015 9:33 PM

(Ubah saiz teks)

KEMAMAN: Orang ramai yang menggunakan Lebuhraya Pantai Timur (LPT) untuk ke Terengganu kini boleh membayar tol di mana-mana plaza tol di LPT 2 sempena hari raya ini.

Pengerusi Jawatankuasa Infrastruktur dan Kemudahan Awam Negeri, Ir Rosli Othman berkata langkah yang dilaksanakan itu bertujuan untuk mengelakkan kesesakan di Plaza Tol Jabor setiap kali tibanya musim perayaan.

Katanya pengguna lebuh raya masih dikenakan kadar yang sama sehingga LPT Laluan Jabor untuk ke Terengganu walaupun membayar di Plaza Tol LPT 2.

"LPT pada masa sekarang adalah di bawah pentadbiran MTD Prime manakala LPT 2 pula masih di bawah seliaan Lembaga Lebuh Raya Malaysia dan JKR. Ia mempunyai dua sistem yang berbeza dan akan diselaraskan tidak lama lagi," katanya kepada pemberita selepas lawatan kerja ke Kampung Gong Chengal, di sini.

Beliau berkata kesemua plaza tol di LPT 2 sudah pun mula beroperasi dan pengguna hanya perlu mengambil tiket tanpa perlu membayar tol kerana masih lagi dalam peringkat ujian sistem.

Katanya, pada masa sekarang, kerja-kerja penambahbaikan LPT2 masih lagi berjalan dan ia tidak mengganggu kelancaran perjalanan pengguna untuk pulang berhari raya.

"Kerja-kerja membaiki jalan yang rosak sedang dilakukan dan kerja pembinaan akan terus berjalan sehingga siap. Bagaimanapun kerja-kerja ini tidak mengganggu kelancaran trafik di sepanjang lebuh raya ini," katanya.

Rosli berkata pihaknya juga akan melakukan pemantauan dengan meletakkan anggota penguatkuasa seperti polis dan peronda lebuh raya bagi memastikan pengguna yang pulang untuk bercuti mematuhi peraturan yang telah ditetapkan.

Tags / Kata Kunci: LPT 2 , Terengganu , Aidilfitri

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan