DAP-PKR Panggil Mesyuarat Tergempar Di Parlimen - Berita Semasa | mStar

DAP-PKR Panggil Mesyuarat Tergempar Di Parlimen

Diterbitkan: Isnin, 6 Julai 2015 8:55 AM

Dr Wan Azizah Wan Ismail.

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: DAP dan PKR memanggil satu mesyuarat tergempar di Parlimen untuk menilai tahap keyakinan orang ramai terhadap Perdana Menteri.

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail telah menjemput Ahli Parlimen dari pelbagai parti politik dan badan bukan kerajaan (NGO) untuk menyertai mesyuarat yang akan diadakan pada tengah hari Selasa.

Beliau berkata mesyuarat itu diadakan untuk memikirkan tindakan seterusnya berikutan laporan Wall Street Journal (WSJ) yang mendakwa dana milik 1Malaysia Development Berhad (1MDB) disalurkan ke dalam akaun peribadi Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

"Nampaknya ada beberapa asas kepada dakwaan serius dalam WSJ, kini Peguam Negara mengesahkan telah melihat dokumen tersebut dan pihak berkuasa menyerbu tiga buah syarikat," kata Wan Azizah dalam satu kenyataan.

Wan Azizah yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh berkata walaupun laporan penuh daripada semua agensi kerajaan terlibat masih belum lengkap, orang ramai perlu bersedia untuk berdepan sebarang kemungkinan.

Penasihat DAP, Lim Kit Siang mencadangkan mesyuarat Ahli Parlimen dan NGO diadakan pada Sabtu.

Lim mendakwa pengesahan peguam negara berhubung dokumen dari siasatan kerajaan telah mengubah karakter dakwaan terhadap Perdana Menteri.

"Dengan pengesahan peguam negara, dakwaan WSJ terhadap Najib menjelma menjadi karakter yang lebih serius," dakwa Lim.

Tags / Kata Kunci: DAP , PKR , Najib Tun Razak , Parlimen , mesyuarat tergempar
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan