Kaji Semula BTN - Saifuddin - Berita Semasa | mStar

Kaji Semula BTN - Saifuddin

Diterbitkan: Sabtu, 4 Julai 2015 5:35 PM

Datuk Saifuddin Abdullah

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Perlu ada kajian semula terhadap Biro Tata Negara (BTN) kerana ia telah menyimpang daripada matlamat asalnya kata Datuk Saifuddin Abdullah.

Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan Gerakan Kesederhanaan Global itu berkata BTN telah didakwa menggalakkan ketuanan Melayu, bukan motif asal ia diwujudkan.

"Ia bertujuan untuk mendidik rakyat Malaysia mengenai pemikiran sivik dan patriotisme. Bukan keunggulan Melayu,"  katanya selepas menghadiri ceramah oleh Pemuda MIC Sabtu.

Katanya beliau tidak berpandangan BTN harus dimansuhkan tetapi sebaliknya menegaskan bahawa ia perlu dikaji semula.

"Selain terhadap kewujudannya sendiri, kita perlu mengkaji semula kurikulum dan bagaimana kursus itu dilaksanakan," katanya.

Baru-baru ini, pemimpin muda DAP Dyana Sofya serta Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin telah berkongsi sentimen yang sama.

Ia ekoran laman web BTN yang mengandungi beberapa persembahan slaid yang menjadi bahan ejekan oleh rakyat Malaysia dalam talian sebelum ia dipadam.

Beberapa slaid menerangkan tentang penerbit buku bebas sebagai dalang kepada pergerakan "anti-penubuhan" yang mempengaruhi belia pada pilihan raya umum ke-14.

Slaid itu juga berkata disebabkan ahli G25 telah mendapat pendidikan pada tahun 1960-an dan 1970-an, mereka telah dipengaruhi oleh sosialisme.
Tags / Kata Kunci: BTN , Datuk Saifuddin Abdullah
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan