24,000 Peserta Khatam Al Quran Perdana Negeri Sembilan - Berita Semasa | mStar

24,000 Peserta Khatam Al Quran Perdana Negeri Sembilan

Diterbitkan: Jumaat, 3 Julai 2015 5:20 PM

(Ubah saiz teks)

SEREMBAN: Lebih 24,000 peserta dijangka menyertai Majlis Khatam Tadarus Al-Quran Perdana yang akan diadakan serentak di seluruh negeri ini pada Sabtu, anjuran Pertubuhan Wanita Negeri Sembilan (NSWO) dan Persatuan Kebajikan Isteri-isteri Wakil Rakyat (Pekerti).

Yang Dipertua Pekerti Raja Datin Seri Salbiah Tengku Nujumudin berkata selain anggota NSWO, peserta program khatam Al-quran ini juga terdiri daripada pelajar sekolah, pelajar institusi pengajian tinggi dan pekerja agensi-agensi kerajaan.

"Program ini diadakan bertujuan untuk membantu agenda kerajaan negeri untuk membangunkan modal insan khususnya dari segi kerohanian iaitu melalui pembacaan Al-Quran.

"Perjalanan majlis khatam Al-quran ini juga akan dipancarkan dari lokasi bangunan NSWO ke 20 premis seperti Universiti Teknologi MARA Seremban, Universiti Sains Islam Malaysia, Politeknik Port Dickson, Masjid Kariah Panchor Jaya, dan Kolej Tunku Kurshiah, melalui aplikasi Skype," katanya kepada pemberita di sini, Jumaat.

Majlis khatam Al-Quran ini dijadual dirasmikan Menteri Besar Datuk Seri Mohamad Hasan.

Salbiah berkata berdasarkan sambutan menggalakkan yang diterima daripada rakyat negeri ini, program tadarus Al-Quran ini akan dijadikan acara tahunan.

Tags / Kata Kunci: Al Quran , Negeri Sembilan
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan