China Bersedia Hapuskan Visa - Berita Semasa | mStar

China Bersedia Hapuskan Visa

Diterbitkan: Jumaat, 26 Jun 2015 10:17 AM

Dr Huang Huikang

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Malaysia mungkin boleh melawat China tanpa visa tidak lama lagi, kata Duta China ke Malaysia Dr Huang Huikang.

Bercakap semasa  majlis makan malam ulang tahun ke-25 Dewan Perdagangan Malaysia-China di sini, Dr Huang berjanji bahawa China akan bekerjasama sepenuhnya dengan Malaysia supaya impian perjalanan ke negara itu tanpa visa menjadi kenyataan.

"Apabila anda mahu pergi, anda boleh pergi bila-bila masa tanpa memerlukan visa. Marilah kita bekerjasama ke arah matlamat ini, "katanya.

Bagaimanapun, beliau berharap kerajaan Malaysia akan membalasnya dengan mengambil langkah yang lebih besar untuk memastikan semua warga dari tanah besar China juga boleh melawat Malaysia tanpa visa.

Dr Huang berkata, rakyat China suka melawat Malaysia kerana budaya dan alam sekitarnya serta hubungan baik antara kedua-dua negara.

"Walaupun dengan insiden MH370 itu, pelancong China masih datang ke Malaysia dan kami berharap kerajaan Malaysia boleh bergerak ke hadapan dalam mengecualikan visa," katanya.

Dr Huang percaya kedua-dua pihak boleh membuat satu kesimpulan untuk membuka pintu negara masing-masing tidak lama lagi.

"Kini, Kerajaan Malaysia menyediakan perjalanan bebas visa untuk pelancongan berkumpulan secara sementara. Kami mahu Malaysia membuat keputusan muktamad dan menghapuskan keperluan untuk semua pelancong China.

"Kemudian, kita boleh duduk untuk membincangkan bagaimana kita boleh mengambil langkah-langkah timbal balik untuk Malaysia," katanya.

Dr Huang berkata, kedutaan China dan konsulat di Kuching, Kota Kinabalu dan Pulau Pinang telah mengambil langkah-langkah untuk membuatkan perjalanan rakyat Malaysia ke China lebih mudah.

"Sudah tiba masanya untuk kedua-dua belah pihak menghapuskan visa tetapi bukan sekarang," katanya.

Dilaporkan bahawa kerajaan telah bersetuju untuk memberikan pengecualian visa bagi kumpulan pelancong China secara percubaan selama satu tahun.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi telah mengumumkan bahawa langkah itu diputuskan oleh kabinet minggu lalu dan tarikh pelaksanaan itu akan diumumkan oleh Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Datuk Seri Nazri Aziz.

Tags / Kata Kunci: visa , Dr Huang Huikang
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan