Skandal Rasuah Mara: PM Perlu Bertanggungjawab - Pemuda PAS - Berita Semasa | mStar

Skandal Rasuah Mara: PM Perlu Bertanggungjawab - Pemuda PAS

Diterbitkan: Khamis, 25 Jun 2015 3:38 PM

Khairil Nizam Khirudin

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Datuk Seri Najib Tun Razak perlu bertanggungjawab terhadap dakwaan rasuah berhubung pembelian hartanah oleh Majlis Amanah Rakyat (Mara) di Australia pada 2013.

Naib Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat, Ir Khairil Nizam Khirudin berkata perdana menteri perlu bertanggungjawab dalam isu tersebut ekoran urusniaga berkenaan mendapat kelulusan Majlis Ekonomi.

"Pemuda PAS juga mendesak Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Shafie Apdal iaitu kementerian yang mengawal selia agensi Mara dan Pengerusi Mara sendiri, Tan Sri Annuar Musa untuk turut mengambil tanggungjawab atas kes skandal rasuah yang melibatkan pegawai tertinggi kerajaan ini," katanya.

Beliau mengulas mengenai dakwaan rasuah seperti didedahkan akhbar Australia, The Age yang melaporkan pegawai Malaysia yang mempunyai hubungan dengan Mara telah membayar lebih daripada harga jualan sebenar bagi sebuah apartmen lima tingkat di Melbourne.

Lebihan bayaran kepada pemaju, Dudley International House itu ialah RM13.8 juta.

Mengulas lanjut Khairil Nizam turut meragui siasatan dalaman yang dijalankan Mara berhubung dakwaan yang didedahkan akhbar harian Australia, The Age itu.

"Dewan Pemuda PAS Pusat berpandangan adalah tidak memadai jaminan audit dan siasatan dalaman yang sedang dijalankan oleh Mara terhadap anak syarikatnya sendiri.

"Kes itu sememangnya sudah dalam pengetahuan pihak pengurusan tertinggi Mara seperti yang diakui oleh Tan Sri Annuar cuma, baru sekarang ia menjadi heboh apabila akhbar The Age membuat pendedahan eksklusif berkenaan kes ini," katanya.

Pada Rabu, Annuar menerusi sidang media khas berkata, Mara mengadakan audit dalaman dan membantu siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terhadap anak syarikatnya, Mara Incorporated Sdn Bhd, berhubung dakwaan penipuan dalam pembelian hartanah di Melbourne membabitkan pegawai kanannya.

Annuar berkata proses audit di samping siasatan SPRM, kedua-duanya yang bermula sejak beberapa minggu lepas, masih berjalan.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan