The Edge Perlu Bertanggungjawab Terhadap Laporan Tak Tepat - Ahmad Zahid - Berita Semasa | mStar

The Edge Perlu Bertanggungjawab Terhadap Laporan Tak Tepat - Ahmad Zahid

Diterbitkan: Rabu, 24 Jun 2015 10:36 PM

Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Pemilik The Edge Media Group Datuk Tong Kooi Ong telah diberikan amaran kerana didakwa menyiarkan berita yang tidak betul.

"The Edge dan pemiliknya Tong Kooi Ong perlu bertanggungjawab kerana menyiarkan laporan tidak tepat dan maklumat palsu. Edge perlu mengesahkan fakta sebelum menerbitkan artikel, " kata Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi selepas menghadiri majlis penerapan nilai-nilai murni bersama menteri di sini Rabu.

Katanya,  laporan blog Sarawak Report telah dijadikan sumber sehingga mencetuskan pelbagai tuduhan tidak berasas terhadap 1Malaysia Development Bhd (1MDB) dan maklumat palsu ini telah kemudiannya dilaporkan oleh The Edge dan media lain.

Ahmad Zahid mengulas mengenai kes penahanan warga Switzerland yang juga bekas eksekutif PetroSaudi International Ltd Xavier Justo yang kini ditahan di Thailand.

Beliau berkata pihaknya dimaklumkan Justo merupakan individu yang bertanggungjawab menyalurkan maklumat tidak tepat kepada blog Sarawak Report sehingga mencetuskan pelbagai tuduhan tidak berasas terhadap 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

"Polis Diraja Malaysia (PDRM) juga sudah mengambil beberapa langkah termasuk melihat dari aspek data forensik yang dimuat turun dan digunakan bekas pegawai itu yang mungkin berniat jahat atau dalang disebaliknya yang menyalurkan maklumat tidak tepat kepada laman blog Sarawak Report mengenai transaksi perniagaan antara 1MDB dan PetroSaudi.

"Sarawak Report kemudiannya menjadi sumber maklumat rintis yang palsu di mana akhirnya dilaporkan semula media lain secara terbuka," katanya.

Katanya, sebagai menyambut baik penahanan warga Switzerland itu, pihaknya sedia membantu mengekstradisi beberapa suspek yang berkaitan bagi memudahkan pihak berkuasa Thailand menjalankan siasatan.

Ahmad Zahid berkata pihaknya turut difahamkan berdasarkan siasatan forensik, sebahagian daripada e-mel dan dokumen yang disiarkan dalam blog itu sudah ditokok-tambah selepas dicuri dari pangkalan data PetroSaudi.

PetroSaudi, syarikat antarabangsa industri minyak dan gas yang berpangkalan di Arab Saudi itu, mendapat perhatian di Malaysia berikutan kerjasama yang pernah dijalankan dengan 1MDB.

Ahmad Zahid berkata pihaknya turut difahamkan set data yang dicuri itu tidak lengkap, malah sudah menjalani proses penyuntingan secara profesional selepas dikeluarkan dari sistem PetroSaudi dengan niat jahat untuk menyerang dan merosakkan imej individu tertentu.


Beberapa akhbar hari ini melaporkan Justo ditahan polis Thailand atas tuduhan memeras ugut PetroSaudi, seperti yang dilaporkan media Thailand dan syarikat itu.
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan