Semua Kru Kapal Hilang Selamat - Berita Semasa | mStar

Semua Kru Kapal Hilang Selamat

Diterbitkan: Khamis, 18 Jun 2015 3:16 PM

Kapal tangki MT Orkim Harmony.

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Semua kru kapal tangki, MT Orkim Harmony berada dalam keadaan selamat dan suspek yang merampas kapal tersebut sedang dipujuk untuk menyerah diri, kata Panglima Tentera Laut Diraja Malaysia Tan Sri Abdul Aziz Jaafar.

Dalam akaun Twitternya pada Khamis, Abdul Aziz berkata, suspek diberi jaminan bahawa mereka tidak akan diapa-apakan pihak berkuasa.

"MT Orkim Harmony: KD Terengganu sedang mengekori kapal terebut dan berkomunikasi dengan kapten kapal itu. Semua kru selamat dan tidak diapa-apakan," katanya.

Ketika dihubungi, Abdul Aziz mengesahkan kapal tersebut sudah dikesan dengan nama dan catnya telah ditukar.

"Kami sedang memantau dan mengekori kapal tersebut. Kami akan menunggu masa yang sesuai untuk mendapatkan semula kapal itu," katanya.

Beliau berkata tindakan susulan sedang dibincangkan.

"Kami perlu mendapatkan persetujuan pemilik dan kita juga perlu mengambil langkah berjaga-jaga. Apa pun, kita bersedia," katanya.

Kapal MT Orkim yang membawa 6,000 tan metrik petrol bernilai RM21 juta dilaporkan hilang pada 8.57 malam pada Khamis lepas ketika dalam perjalanan dari Melaka ke Pelabuhan Kuantan, Pahang.

Kapal yang dimiliki oleh Syarikat Magna Meridian Sdn Bhd itu membawa 22 anak kapal termasuk 16 rakyat Malaysia. Anak kapal lain terdiri daripada rakyat Indonesia dan Myanmar.

Tags / Kata Kunci: MT Orkim Harmony , selamat
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan