Jawatankuasa Bencana Negeri Terus Diaktifkan - Musa Aman - Berita Semasa | mStar

Jawatankuasa Bencana Negeri Terus Diaktifkan - Musa Aman

Diterbitkan: Rabu, 17 Jun 2015 7:54 AM

Banjir lumpur dari Gunung Kinabalu di Sungai Masilau berikutan hujan lebat di Kundasang, Isnin lalu. Foto BERNAMA

(Ubah saiz teks)

KOTA KINABALU: Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman berkata, Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri akan terus diaktifkan sebagai persiapan membantu penduduk yang terjejas akibat banjir di beberapa kawasan khususnya di daerah Ranau.

Beliau berkata, jawatankuasa itu di peringkat daerah dianggotai oleh pelbagai jabatan dan agensi negeri dan pusat diketuai oleh Pegawai Daerah Ranau.

"Apa yang lebih utama adalah untuk memindahkan penduduk yang terlibat ke kawasan yang lebih selamat dan membuka pusat-pusat pemindahan bagi memastikan kebajikan dan keperluan mereka dapat disalurkan oleh jabatan dan agensi berkenaan," katanya dalam kenyataan, Selasa.

Menurutnya, kerajaan negeri bersama-sama kerajaan pusat akan terus memantau keadaan banjir ini dan akan mengambil tindakan sewajarnya bagi memastikan keselamatan penduduk dan usaha-usaha untuk memulihkan keadaan keseluruhan kawasan terjejas banjir dapat dilaksanakan.

Di Kota Belud, paras air Sungai Kadamaian kembali normal berbanding Isnin namun Pegawai Daerah Kota Belud, Abdul Gari Itam menyatakan kebimbangannya sekiranya berlaku hujan lebat berterusan sehingga mengakibatkan banjir lumpur sekali lagi.

"Tetapi setakat ini, hujan tidak lebat dan pemantauan sentiasa dijalankan bagi memastikan keadaan penduduk dan kawasan sekitar selamat untuk didiami," katanya kepada Bernama.

Sementara itu, Abdul Gari berkata, banjir lumpur yang berlaku semalam telah menjejaskan pengeluaran bekalan air bersih untuk penduduk terutamanya di Kampung Kedamaian dan Kiau kerana loji rawatan air Kampung Babayat tidak dapat memproses atau merawat air sungai yang keruh.

"Catuan air akan dilakukan sehingga air sungai dapat dirawat dan perkara ini tidak dapat dipastikan sehingga bila. Saya juga telah mengarahkan pihak Jabatan Air Kota Belud agar memaklumkan kepada penduduk kampung berkenaan jadual catuan," katanya.

Beliau berkata, 60 peratus bekalan air yang digunakan penduduk kampung di Kota Belud adalah menerusi sumber air loji rawatan air Kampung Babayat. 

Katanya, loji rawatan air Pekan Kota Belud masih beroperasi memproses air Sungai Wario namun tidak dapat menampung pengeluaran air kepada seluruh penduduk Kota Belud ketika ini.

   

iklan

Video

Selasa, 17 Julai 2018 6:18 PM

'Penyamun terbang' maut dalam kereta curi

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Kolumnis

iklan

Iklan