Polis Kenal Pasti Dalang Penyeludupan - Berita Semasa | mStar

Polis Kenal Pasti Dalang Penyeludupan

Diterbitkan: Isnin, 15 Jun 2015 8:19 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Zahirnya, mereka adalah ahli perniagaan yang menjadi contoh dalam perniagaan import dan eksport tetapi di disebalik aktiviti itu, mereka merupakan tiga dalang utama yang terlibat dengan aktiviti penyeludupan antarabangsa.

Pasukan polis elit Bukit Aman yang menyiasat aktiviti penyeludupan manusia Rohingya dan Bangladesh di sempadan Malaysia-Thailand mengenal pasti suspek utama selepas tangkapan lebih daripada 70 pekerja mereka.

Pasukan tersebut terdiri daripada Pasukan Petugas Khas Jenayah Terancang (Stafoc), Pasukan Khas Taktikal Perisikan Narkotik (Sting) dan Cawangan Khas yang diselaraskan oleh Bukit Aman.

Mereka bertindak memantau suspek yang berpangkalan di Pulau Pinang, Perlis dan Kedah dan juga melalui transaksi perbankan mereka.

Ketua Polis Kedah Timbalan Comm Datuk Zamri Yahya mengesahkan bahawa pegawai juga bekerjasama dengan Interpol untuk mengesan penglibatan Malaysia dalam aktiviti penyeludupan manusia ini.

"Hanya menunggu masa untuk membawa mereka ke muka pengadilan," katanya.

Beliau berkata pasukan itu berjaya mengenal pasti pemimpin sindiket itu selepas mengumpul perisikan selepas penangkapan 70 pekerja bawahan mereka dalam satu operasi khas yang dipanggil Ops Pintas Utara sejak beberapa bulan lepas.

Mereka terdiri daripada rakyat Malaysia, Bangladesh dan juga Rohingya yang memegang kad pelarian UNHCR, yang didapati terlibat dalam aktiviti penyeludupan.

"Kita tidak akan memberi melindungi pihak yang terlibat biarpun mereka tokoh berpengaruh. Anggota polis juga antara yang dikenal pasti terlibat," katanya.

SDC Zamri berkata pasukan khas juga meminta bantuan dari Bank Negara untuk meneliti semua transaksi perniagaan daripada suspek utama sejak beberapa tahun yang lalu.

Ketua Polis Perlis Senior Asst Comm Shafie Ismail juga memberitahu The Star bahawa kontinjen mereka sedang bekerjasama  dengan Bukit Aman dan Kedah polis mengenai kes itu.

The Star sebelum ini melaporkan bahawa seorang ahli perniagaan tempatan yang mempunyai perniagaan di George Town dan Butterworth sebagai dalang dalam rangkaian penyeludupan tempatan.
Tags / Kata Kunci: Penyeludupan
   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan