1MDB Dapat Bayaran AS$1 Bilion Daripada IPIC - Ahmad Husni - Berita Semasa | mStar

1MDB Dapat Bayaran AS$1 Bilion Daripada IPIC - Ahmad Husni

Diterbitkan: Jumaat, 29 Mei 2015 6:45 PM

Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah

Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: 1Malaysia Development Bhd (1MDB) telah memeterai perjanjian dengan International Petroleum Investment Company (IPIC) dan unitnya, Aabar Investments (Aabar), membabitkan bayaran sebanyak AS$1 bilion yang akan digunakan bagi melunaskan pinjaman syarikat berkenaan.

Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah, berkata antara ketetapan perjanjian itu adalah IPIC akan membayar AS$1 bilion pada atau sebelum 4 Jun, 2015.

Bayaran berkenaan bertujuan melunaskan pinjaman berjumlah US$975 juta (RM3.5 bilion) yang dibuat lebih awal daripada tarikh ditetapkan kepada sekumpulan peminjam bank antarabangsa.

Menurutnya, pinjaman itu turut melibatkan kaedah lain bagi pengendalian keseluruhan pelbagai aset kewangan serta transaksi liabiliti antara pihak terbabit dan butiran lanjutnya akan diumumkan kelak.

Langkah itu adalah sebahagian pelan rasionalisasi dikemukakan Ahmad Husni kepada Kabinet pagi ini yang dijangka dapat dilaksanakan menjelang awal tahun depan.

"Perjanjian ini adalah satu langkah signifikan bagi mengurangkan keseluruhan paras hutang 1MDB serta menjadi bahagian penting pelan rasionalisasi yang saya kemukakan kepada Kabinet hari ini yang kita jangka dapat dilaksanakan sepenuhnya menjelang awal tahun depan," katanya dalam satu kenyataan, Jumaat.

Ia menyusuli pengumuman oleh 1MDB pada Februari lepas mengenai satu rumusan kajian strategik.

"Sebagaimana yang dicapai dengan Edra Energy, ini akan menyaksikan TRX (Tun Razak Exchange) dan Bandar Malaysia diwujudkan sebagai syarikat yang berdiri sendiri, memiliki autonomi sepenuhnya serta mempunyai kebertanggungjawaban bagi prestasi operasi dan kewangannya.

"Sementara usaha berhubung Edra Energy diteruskan, Kementerian Kewangan akan terus kekal sebagai pemegang saham utama dalam TRX dan Bandar Malaysia dan melibatkan peningkatan ekuiti menerusi pelabur-pelabur pihak ketiga.

"Perolehan itu akan digunakan bagi tujuan perbelanjaan modal serta mengurangkan hutang 1MDB," katanya.
   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan