Pertambahan Kos Pengambilalihan Konsesi Air Tidak Dibincang - Azmin - Berita Semasa | mStar

Pertambahan Kos Pengambilalihan Konsesi Air Tidak Dibincang - Azmin

Diterbitkan: Khamis, 21 Mei 2015 5:09 PM

Mohamed Azmin Ali

(Ubah saiz teks)

SHAH ALAM: Tiada perbincangan dibuat berhubung sebarang pertambahan kos pengambilalihan syarikat konsesi air Selangor dengan Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air pada Selasa lepas, kata Menteri Besar Selangor Mohamed Azmin Ali.

Beliau berkata isu berkaitan kos yang dibangkitkan Puncak Niaga Holdings Berhad (PNHB) itu juga tidak termasuk dalam keputusan untuk memuktamadkan proses penstrukturan semula industri air di negeri ini.

Jelasnya, ini adalah kerana kerajaan negeri dan kerajaan persekutuan terikat dengan Perjanjian Induk industri air itu setelah kedua-dua pihak bersetuju untuk meneruskan pelaksanaannya.

"Mesyuarat kelmarin (Selasa) sangat produktif namun perkara yang dibangkitkan syarikat itu (PNHB) tidak dibincangkan dengan menteri.

"Apa yang kita bincang adalah langkah untuk memuktamadkan perjanjian tersebut dan kita akan cuba lakukannya sebelum Ramadan nanti," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat Majlis Tindakan Ekonomi Selangor
(MTES) di sini Khamis.

Pada 11 Mei lepas, Pengerusi Eksekutif Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) dan PNHB Tan Sri Rozali Ismail menyatakan pihaknya akan mengemukakan pertambahan kos pengambilalihan syarikat itu kepada kerajaan negeri.

Katanya, tindakan itu adalah berikutan pelbagai kesan yang terpaksa ditanggung setelah berlakunya kelewatan beberapa kali dalam proses memuktamadkan perjanjian tersebut oleh kerajaan negeri dan kerajaan persekutuan.

Rozali berkata penangguhan itu juga menyebabkan penambahbaikan operasi penghasilan air terawat dan pengagihan air tidak dapat dilaksanakan malah pihaknya juga kehilangan banyak peluang pelaburan.

Pada Rabu, Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air Datuk Seri Dr Maximus Ongkili berkata urusan penstrukturan semula industri air Selangor akan diselesaikan dalam tempoh 60 hari dengan menghidupkan kembali Perjanjian Induk tersebut atas persetujuan kerajaan negeri dan kerajaan persekutuan.
   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan